Ugrás a tartalomra

Idén is lesz Nagy Táncválasztó

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 29. csütörtök 16:31
A tánc világnapja alkalmából rendezik meg a programot, a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is szeptemberben.
Reflektorfényben. | Minap-archív fotó: Mocsári László

Hivatalosan április 29-én ünnepeljük a tánc világnapját 1982. óta. Azért jelöltek ki egy napot az UNESCO egyik tagszervezeténél, mert míg a tánc az emberi kultúra része a kezdetek óta, „hivatali” jelenléte és támogatottsága világszerte alacsony. Hogy ezen a helyzeten javítsanak, 2019-től országszerte több nagyvárosban – köztük Miskolcon – Nagy Táncválasztót rendeznek.

A miskolci esemény szervezője, L. Tóth Evelyn nívódíjas moderntánc-pedagógus, koreográfus, a Miskolcon közel harminc éve működő eLTE Best Dance Company-Miskolci Dance Stúdió vezetője elmondta, idén is őszre, szeptember 26-ára tették át a programot a járványhelyzet miatt. A cél azonban maradt: minden korosztály számára elérhetővé tenni a különféle táncstílusok megismerését, kipróbálását, és ezzel megadni a lehetőségét annak, hogy minél többen a táncot válasszák a szabadidő örömteli eltöltéséhez.

– Nagyon örült a mintegy két tucat helyi táncstúdió, egyesület a programnak, hiszen felismerték: egy közös és nemes cél érdekében támogatni tudjuk egymást. Szeretnénk minél több emberhez szólni, ami jól működött tavaly is – mondta Evelyn, hozzátéve: idén annyiban lesz több a rendezvény, hogy az alapfokú művészeti iskolák is csatlakoznak, és még több, Miskolcon is reprezentált táncstílust szeretnének bemutatni.

Mert hát azt érzékelik, hogy egy picit kevesebb reflektorfényt kap a tánc, mint megérdemelné. Ráadásul főleg most, a járványhelyzet óriási kiesést és hiányt okoz a táncművészeknek, koreográfusoknak, együtteseknek.

A Nagy Táncválasztóval a gyerekeken át a szülőket is megszólítják, így is népszerűsítve az egyetemes táncművészetet egy ingyenes családi kulturális program során. – Olyan, szakemberek által működtetett iskolák jelennek meg a programon, ahová bátran elvihetik gyermeküket a szülők. Megfelelő fejlesztést fognak kapni. A rendezvény nagy előnye, hogy személyesen is megismerkedhetnek a táncoktatókkal, vezetőkkel.

További hírek

Olvasnivaló