Ugrás a tartalomra

 Időjárási helyzet holnap estig

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 13. péntek 18:48
Nálunk még plusz fokok kergetőznek, de a kontinens szerencsésebb részein hó is van és akár mínusz tíz fokos hőmérséklet. Magyarországon nagyobb az esélye az esőnek. Hispániába beköszönt a tavasz. 
Forrás: met.hu

Európa fölött, a Kelet-európai-síkságon, a Kaszpi-tengertől északra anticiklon található, amelynek területén derült és rétegfelhős, ködös tájak egyaránt előfordulnak. Helyenként havazik. Hideg légtömeg helyezkedik el a térség felett, nappal is 0, a legkeletibb tájakon pedig -10 fok alatt alakul a hőmérséklet. 
Az anticiklon peremén élénk, néhol erős délkeleti szél fúj, ott hófúvások is előfordulnak.

Nyugat, délnyugat felé haladva lassan, de biztosan melegszik az idő, Dél-Spanyolországban már tavasz van, a 20 fokot is eléri a csúcsérték.

Nyugat-Európában a Baltikumtól az Északi-tengeren át az Ibériai-félszigetig hosszan elnyúló frontrendszer hullámzik, ennek előoldalán délnyugati az áramlás, ami enyhébb levegőt szállít a kontinens fölé. Elsősorban e frontzóna mentén, illetve a ciklonok középpontjaihoz közel eső térségben fordul elő jelentős mennyiségű csapadék, másutt száraz idő van, vagy 1-2 mm alatt marad a napi csapadékösszeg. Ennek nagy része eső, a hegyekben és Skandináviában fordul elő havazás.

Szombat estig a Kárpát-medencén is áthalad egy hidegfront, és zömmel eső várható belőle.

Időjárás előrejelzés szombat éjfélig: Nagyrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás időre számíthatunk, csak hajnaltól kezd el északnyugat felől csökkenni a felhőzet. Szombaton a felhőtakaró felszakadozását követően az ország nagyobb részén sok napsütésre számíthatunk, de az északkeleti, keleti harmadban kitart a borult, párás idő.

Péntek estétől a frontális csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, és csak szombat kora délutánra hagyja el a keleti határvidéket.

Általában eső várható, halmazállapot-váltás inkább csak a hegycsúcsokon lehet. A déli, szombaton a nap első felében átmenetileg északnyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul, a nyugati határszélen számíthatunk a fagypont körüli értékekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 11 fok között várható, a tartósan borult részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket - szól az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló