Ugrás a tartalomra

Irán lőtte le az ukrán gépet

MTI
Utoljára módosítva
2020. január 10. péntek 12:16
Egyre több jel utal arra, hogy Irán felelős az ukrán utasszállító szerdai katasztrófájáért, amelyben összesen 176-an haltak meg. Amerikai sajtóértesülések már felvetették Irán érintettségét, a kanadai miniszterelnök most hivatalosan is bejelentette, hogy iráni rakéta találta el a gépet.

— A több forrásból, a szövetségeseinktől és saját hírszerzőinktől származó információk szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a repülőgépet egy iráni föld-levegő rakéta lőtte le – mondta a kanadai miniszterelnök.

A gyanút az alapozza meg, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. Szakértők szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak.

A gép lelövésének gyanújáról több amerikai televízió és lap közölt értesüléseket, ám mindegyikük csupán meg nem nevezett forrásokra hivatkozott.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép "nagyon durva környéken" repült, és előfordulhatott, hogy "valaki tévedett". Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték volna.

Az amerikai sajtóban több helyütt - például a CNN hírtelevízióban, a CBS tévében vagy a Newsweek című lapban - emlékeztetnek arra, hogy a gép röviddel azt követően zuhant le, hogy Irán megtorlásként Kászim Szulejmáni - a Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegysége parancsnoka - bagdadi meggyilkolásáért rakétákat lőtt ki iraki katonai támaszpontokra. A CNN meg nem nevezett európai biztonságpolitikai tisztségviselőket idézett, akik szerint az ukrán légitársaság gépét lelőtték.

További hírek

Olvasnivaló