Ugrás a tartalomra

Irodalmi Nobel-díj: A helyzet normalizálódott. Biztos?

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. október 10. csütörtök 15:18
Október 10-én két írónak ítélik oda a legtekintélyesebb irodalmi díjat, miután 2018-ban felfüggesztették az odaítélését egy botrány nyomán. A „Nobel-ügy” folytatása.
Kertész Imre Nobel-díjas író - fotó: BÓCSI KRISZTIÁN

Október 10-e lesz idén az irodalom világnapja. Mint minden évben ilyenkor egyre nő a feszültség a kiadók, az írók, és a fordítók körében. De 2019 rendkívüli év, hiszen olyan évet követ, amely során a botrány lángjai olyan magasra csaptak, hogy a Nobel-alapítvány úgy döntött, hogy 2018-ban nem ítéli oda a díjat. A békés svéd királyságban ilyesmi még sosem történt 1901 óta, mióta minden évben odaítélik az irodalmi díjat, szám szerint 114-et. A 2018-as és a 2019-es díjat egyszerre adják át.

Ahhoz, hogy megérthessük a Nobel-ügynek a hátterét, elég ha elolvassuk Olivier Truc könyvét. (A Nobel-ügy Grasset 2019, 19 Euro.)

Alfred Nobel testamentuma alapján, az irodalmi Nobel-díjat olyan irodalmi munka kaphatja meg, amely erős eszmei hatást fejt ki. Regény, novella, színdarab, vagy költemény egyaránt kiválasztható. A 2016-os díjazott Bob Dylan példája a bizonyság erre. A díjat a Svéd Akadémia tagjai ítélik oda. Az Akadémia  egyik tagját az elmúlt évben szexuális zaklatással vádolták meg, továbbá kiderült, hogy már évek óta kiszivárgott a győztes neve, így sérült a titoktartási szabály. Mindezek következtében a Svéd Akadémia több tagja kilépett, és ez után döntöttek úgy, hogy 2018-ban nem ítélik oda az irodalmi Nobel-díjat.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!