Ugrás a tartalomra

Jakab Péter: Orbán Viktor úgy viselkedik, mint "egy afrikai kuruzsló, vagy egy kínai gyógyszerügynök"

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. február 15. hétfő 19:12
Parázs hangulatban vette kezdetét hétfőn az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Orbán Viktor a hagyományos évértékelője helyett itt beszélt, egyebek mellett a gazdaság újraindításáról is. Jakab Péter, a Jobbik elnöke keményen bírálta a miniszterelnök által elmondottakat.

Napirend előtt szólalt fel hétfőn a Parlamentben a gazdaság újraindításával kapcsolatban Orbán Viktor. Magyarország Miniszterelnöke az elmúlt egy év korlátozó intézkedéseinek szükségességéről beszélt.

- A magyar emberek a nyári konzultáció során egyértelművé tették, hogy működnie kell az országnak, ezért tartották nyitva a munkahelyeket és az általános iskolákat; szükség volt a kijárási tilalomra, a közösségi helyek bezárására, a rendezvények és a sportesemények látogatásának megtiltására - sorolta Orbán, aki leszögezte azt is: a válságkezelésük következetes, lényegében november óta nem változtattak az intézkedéseken, ezért sikerült a járványt keretek közé szorítani.

A miniszterelnök kiemelte, a járványgörbe 10 napja nem csökken, és akár emelkedés is elképzelhető, ezért szükséges az Országgyűlés további felhatalmazása az eddig meghozott intézkedések fenntartására. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


Támogatást kért

Hozzátette, a kormány nem csupán azt szeretné, hogy a zárva táblát elfordíthassák az üzletekben, hanem újra akarják indítani a gazdaságot és a normális életet. Ennek feltétele a vakcina, melyből minél rövidebb idő alatt, minél többet kell beszereznie hazánknak. Mint mondta, minden olyan oltóanyag kell, amivel máshol már milliókat beoltottak, tehát biztonságos. Ezért vett az ország – folytatta – a nyugati mellé kínai és orosz vakcinát, egymilliót az oroszoktól, a kínaiaktól pedig ötmilliót.

Orbán Viktor kiemelte, április elejére a kétmillió főt meghaladhatja a beoltottak száma, május végére pedig szeretnék, ha már három és fél millió ember beoltásán túl lennének. „Ha lesz elég vakcina, a korlátozásokat fokozatosan és ésszerűen kezdik majd lazítani” – tette hozzá. 

A gazdaság újraindításával kapcsolatban elismételte korábbi bejelentését, a hazai gazdaságot adócsökkentéssel, munkahelyekkel és beruházásokkal lehet serkenti. Az akcióterv lépései: a lakások áfájának 5 százalékra csökkentése; 3 milliót lehet fordítani lakásfelújításokra; folyamatos a bértámogatás; jön az orvosok körében a béremelés; a négylépcsős 13. havi nyugdíj. A 25 év alattiaknál elengedik a személyi jövedelemadót, és a kisvállalkozásoknak 10 millió forintig kamatmentes kölcsönt biztosítanak.

Végül azt kérte, a képviselők támogassák a kormány további járvány-megelőzési lépéseit.


Az országgyűlési frakciók a beszédet követően reagálhattak annak tartalmára. A sort a Jobbik elnöke kezdte, aki már a múlt héten közölte: nem fogja adni a voksát az újabb felhatalmazásához. Jakab Péter a miniszterelnöki felszólásra úgy reagált: „sok beszédnek sok az alja”. Mint mondta, Orbán menekül a döntéshozatal elől azzal, hogy nemzeti konzultációt indít az újranyitásról.

Jakab nemet mond

- Erre a bohóckodásra nincs idő - mondta Jakab. Szerinte nem kerülhet hátrányos helyzetbe, aki nem akarja kínai vakcinával beoltatni magát.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

- Ön úgy viselkedik, mint egy afrikai kuruzsló, vagy kínai vakcinaügynök - fogalmazott a pártelnök. - Nem lehet, hogy egyszer az életben nem megzsarolja, hanem partnernek tekinti az Európai Uniót és az ellenzéket?


„14 ezren haltak meg, százezrek kerültek az utcára, és még felhatalmazást kér? Tőlem nem fogja megkapni!” - mondta Jakab, hozzátéve: 3600 milliárd forint állt rendelkezésre, minden munkahelyet meg lehetett volna védeni, 80 százalékos bérpótlékot kaphatott volna mindenki. Helyette Mészáros Lőrinc és fideszes alapítványok kaptak belőle.

Történelmi bűnnek nevezte, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból atlétikai stadionra, fideszes alapítványokra, a Budapest–Belgrád-vasútvonalra és a vadászkiállításra költötte a pénzt a munkahelyek védelme helyett. „Akiket ma ön kifoszt, akiknek az életét kizsigerelik, azok holnap kormányváltó tömegként fognak visszavágni önnek” – fogalmazott Jakab.

Jakab Péter hozzátette, tökéletesen tudják, mit szeretnének a magyarok: vissza szeretnék kapni a régi életüket. 

„Életet akarnak, tudja? Nem konzultációt! Pénzt akarnak, nem propagandát! Ön meg ehelyett elkezd levelezgetni, miközben komplett szektorokat, komplett ágazatokat hagy tönkremenni csak azért, hogy aztán majd fillérekért rátehesse a kezét! Épp csak a fél ország az Önöké, de úgy tűnik, hogy az egész kell! Hát nem adjuk! Akiket ma kifoszt, akiknek az életét kizsigereli, akiknek a vállalkozásait tönkreteszi, azok holnap kormányváltó tömegként fognak visszavágni Önnek! Miniszterelnök úr, készüljön a bukásra - zárta felszólalását a Jobbik elnöke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!