Ugrás a tartalomra

A járványhelyzet miatt idén nem lesz Kocsonyafesztivál Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 21. csütörtök 13:50
A tavaly visszatért gasztro-kulturális programsorozat mellett Miskolc továbbra is elkötelezett, ezért további egyeztetéseket folytat a rendezvény alapító-tulajdonosával.
Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Ezen a télen nem rendezik meg Miskolc emblematikus téli gasztro-kulturális programsorozatát, a szülővárosába tavaly hazatérő Kocsonyafesztivált – erről a koronavírus-világjárvány elleni védelmi intézkedéseket és a miskolci emberek egészségének védelmét, biztonságát szem előtt tartva született döntés - közölte szerda esti közleményében a miskolci polgármesteri hivatal.

Azt írták, a város vezetése áttekintette a jelenleg is érvényben lévő központi védelmi intézkedéseket és korlátozásokat, valamint a járványhelyzet miatti egészségügyi kockázatokat, és minden lehetőséget megvizsgált annak érdekében, hogy minden kétséget kizáróan megállapíthassa, megtartható-e biztonságosan bármilyen formában a téli fesztivál, azonban arra a következtetésre jutott, hogy erre sajnos idén nincs lehetőség.

- A jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi intézkedések ugyanis továbbra sem teszik lehetővé tömegrendezvények megtartását, érvényben van az este 8 utáni kijárási tilalom is, az a feltételezés pedig, hogy egy nagyszabású, több tízezer ember részvételével zajló fesztivál miatt esetlegesen újra felgyorsulhat a vírus terjedése, a szakemberek szerint is megalapozott.

Mindezeket figyelembe véve, a miskolciak egészségét, biztonságát és védelmét szem előtt tartva született meg a döntés arról, hogy a Kocsonyafesztivál ez évi megrendezése minden erőfeszítés és jó szándék ellenére is túlzott kockázatokat hordozna magában - tették hozzá.

Leszögezték, Miskolc város vezetése továbbra is elkötelezett a Kocsonyafesztivál mellett, hiszi és vallja, hogy a programsorozatnak Miskolc az otthona, és itt van a helye, éppen ezért további egyeztetéseket folytat a rendezvény alapító-tulajdonosával.

A miskolci Kocsonyafesztivál története több mint két évtizeddel ezelőtt indult, a mai számítás szerinti első programot 2001-ben tartották, bár akkor még nem ezt a nevet használták. A rendezvény ezután folyamatosan fejlődött, néhány év múlva már az egész belvárosban programokat szerveztek februárban, a fesztivál idején. A Kocsonyafesztivál itthon és határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendett.

Az eredeti gasztro-kulturális rendezvényt 2014-től éveken át nem rendezték meg, helyette előbb Miskolci Kocsonyafarsang, később Miskolci Farsang címen rendeztek télifesztivált. A Miskolci Kocsonyafesztivál tavaly februárban tért vissza szülővárosába.  

További hírek

Olvasnivaló