Ugrás a tartalomra

Jelentős fejlesztés a miskolci FUX Zrt.-nél

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. június 11. péntek 18:31
Több mint 560 millió forintból új gyártóegységet vásárolt a fennállása 30. évfordulóját idén ünneplő FUX Zrt., a sajtónyilvános átadást péntek délután tartották a cég Besenyői utcai telephelyén.

A nagyteljesítményű elektromos vezetékek és kábelek gyártására szakosodott miskolci cég filozófiájának meghatározó eleme az innováció, a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, folyamatos termékfejlesztés. Hatványozottan igaz ez napjainkban, amikor is a COVID-19 világjárvány negatív hatásainak csökkentése érdekében – a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt, a versenyképesség növelését támogató pályázat segítségével – újabb beruházást valósítottak meg.

Barkóczi István: nem győzünk termelni, annyi a megrendelés

– Nem győzünk termelni, annyi a megrendelés, és le vannak kötve a kapacitásaink – indokolta a bővítést a FUX Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Barkóczi István azt mondta, büszke arra, hogy magyar cégként érik el nemzetközi sikereiket: ma már Európában is középvállalatnak számítanak a távvezetékek és kábelek gyártásában, a kontinensen mindenhol jegyzik őket, négy szabadalommal rendelkeznek, és újabb kettő van kidolgozás alatt.

– A járványhelyzet visszavetett minket is, de talpra álltunk. Magyar cég vagyunk, így egyértelmű, hogy előretekintenünk – hangsúlyozta.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a járvány okozta gazdasági válság közben olyan programot kellett kidolgozni, amellyel egyszerre tudják megvédeni a meglévő munkahelyeket, és törekedni arra, hogy újakat is teremtsenek.

– A térség vállalatainak működését, versenyképességét fenn kellett tartanunk, amit sikerült is elérni – hangsúlyozta.

A cél: fenntartani a térség vállalatainak működését fenntartani 

A versenyképesség-növelő támogatásból 56 borsodi vállalkozás mintegy 17 milliárd forintot kapott, ezzel 24 ezer munkahelyet tudtak „megmenteni” a megyében. A mostani beruházás felét – mintegy 282 millió forintot – a kormány biztosította. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár a FUX-ot méltatva úgy fogalmazott, a miskolci cég nemcsak, hogy átvészelte az elmúlt másfél évet, de gyarapodni is tudott.

– A maihoz hasonló átadó események az ország boldogulásának egyre erősödő jelzőfényei, bizonyítékai annak, hogy túlvagyunk a járvány nehezén – mutatott rá.

Működésbe lépett az új gyártóegység. | Mocsári László képgalériája

A FUX az elmúlt évben 13 milliárd forint árbevételt ért el, eddig 200 dolgozót foglalkoztattak, a létszám a fejlesztésnek köszönhetően 225-re emelkedik.

További hírek

Olvasnivaló