Ugrás a tartalomra

Jelentősen élénkült megyénk nyaralópiaca

Utoljára módosítva
2021. július 21. szerda 09:43
Felemás képet mutat idén nyáron a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyaralópiac az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint.

Bár a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedése és a drágulás megakadt a múlt évben, részben a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt, a nyaralók piaca országszerte erősödött, egyre többen érdeklődtek irántuk és a kínálati árak is felfelé mentek - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a nyaralóövezetek és települések országos és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei piacát vizsgálta.

-A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ráadásul a járványhatás az országos “albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. Az ingatlan.com szakembere azt is elmondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

Az országos piac mellett a különböző megyékben is látszik a nyaralók népszerűsége. Az elemzésből kiderül, hogy az eladó nyaralók iránti keresletet tekintve legnépszerűbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken jelentős áremelkedés ment végbe: az átlagos négyzetméterár idén júniusban 156 és 303 ezer forint között volt a kínálati piacon.

A konkrét településeket nézve kiderül, hogy Bükkaranyoson 54 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt, így a négyzetméterár 203 ezer forintra nőtt. A turisztikailag is népszerű Tokajban 51 százalékkal 281 ezer forintra emelkedett. Nyékládháza idén júniusi 250 ezer forintos négyzetméterárával szintén közel 43 százalék feletti áremelkedést ért el, míg Mályi esetében a közel 41 százalékos emelkedés 291 ezer forintos árat eredményezett. Borsod-Abaúj-Zemplén megyeszékhelye vitathatatlan rangsorvezető a nyaralótelepülések listáján: Miskolcon közel 16 százalékkal 303 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Balogh László szerint a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók piacán további élénkülésre lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.
 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!