Ugrás a tartalomra

Jön a Leonidák és Tauridák tűzesője

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 03. csütörtök 09:24
November első felében, ahogyan azt minden évben várva várják a csillagászat és a különleges égi jelenségek szerelmesei, a Föld űrbéli útján száguldva újra eléri a Leonidák és a Tauridák névre keresztelt csillagközi törmelék és porfelhőket. Hullócsillagok és meteorok egyszerre világítanak majd az égen.
Forrás: Időkép.hu

A jelenség csúcspontja november 5-én lesz. Aznap éjjel a sok hullócsillag között akár több tűzgömb is megfigyelhető lehet, feltéve, ha nem takarják felhők az eget, mint a legutóbbi részleges napfogyatkozáskor.

A Tauridák annyira fényesek lehetnek ilyenkor, hogy még a Hold fénye sem homályosítja el a nagyobb becsapódásokat a légkörünkbe, így a szerencsések szabad szemmel is láthatják. A meteorhullás idén különösen látványosnak ígérkezik, amikor a Föld keresztezi a Jupiter gravitációja miatt szabályos pályán mozgó törmelékcsomó útját. A Tauridák lassabban mozognak a hullócsillagoknál, élénk zöld fényüket füstnyom is követi, megsemmisülésük robbanásszerű villanással jár, ami ijesztő is lehet. Aki tehát teheti és érdekli is ez az égi fényjáték készüljön - ha nem takarják felhők az éji égboltot -, akkor láthatjuk, amint a meteorok elégnek a földi légkörbe belépve, több közülük nagy fénnyel, tűzgömbként semmisül majd meg.


Ezt követően november 6-tól a gyorsabb mozgású meteorok, a Leonidák érik el a Földet, amelyek az éjszaka második felében láthatók. A következő hetekben az Oronidák gyorsan átsuhanva az égen fényes tűzgömbként tűnnek fel. A november egészen elkényezteti idén a hullócsillagok kedvelőit – írja az Időkép.

 

További hírek

Olvasnivaló