Ugrás a tartalomra

Jótétemény a felfekvés elleni küzdelemben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 29. kedd 13:43
Ismét felajánlásban részesült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház. Ezúttal a Rotary Club Miskolc-Tapolcának mondhattak köszönetet a dotációért. 
Fotók: Beregi László

A Rotary Club évek óta aktív szereplője a felfekvés elleni küzdelemnek, amelyben Magyarország egész területén számos intézménynek nyújtott eszköztámogatást, illetve vett részt az ahhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati képzések megszervezésében – elevenítették fel a témában kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

E szándék az országos szervezetben 2015-ben fogalmazódott meg. Majd rövidesen egy három földrészt érintő nemzetközi összefogásban találták magukat. Kisvárdától Szombathelyig immár huszonnégy hazai egészségügyi és szociális centrumnak adományoztak a felfekvést érintő terápia során hasznosítható eszközöket – tudtuk meg Apáti Pál titkár beszámolójából.

A vonatkozó projektben a klub csaknem hatmillió forint értékű eszközt adományozott Miskolcon, amelynek nagy része a borsodi megyeszékhely egészségügyi intézményéhez kerülhetett. A hazai Rotary Club kormányzója szerint az öntudatos polgárság háromszáz esztendeje kér részt a közügyekből, és tesz melléjük erőforrást, kapcsolati tőkét vagy akár önkéntes munkát. Réti László beszédében rámutatott: a világon harmincötezer Rotary Club – közülük ötvenhat magyarországi – cselekszik ennek mentén.

A Hospice, az Onkológiai és Sugárterápiás Centrum, a KAITO és a GYEK-Intenzív osztályok négy ápolási ágyat, négy pneumatikus elven működő és tizennyolc statikus (memóriahabos) antidecubitus matracot, valamint két darab speciális pediátriai ellátásban alkalmazható, váltakozó nyomású matracot vehettek át – összesen 12.570 euro értékben.

Büdi László a legnemesebb cselekvő humanizmusnak tartja az effélét. Az orvosigazgató-helyettes kifejtette: a háttérben meghúzódó adományok gyakorta jóval nagyobb segítséget jelentenek a betegek és a dolgozók számára, mint a látványosabbak. Így van ez a mostaniakkal is, melyek úgy a megelőzésben, mint a terápiában is hasznosulhatnak, mindemellett a személyzet fizikai és szellemi túlhajszoltságát is mérséklik majd.

Végül a tapolcaiak képviseletében Adorján János klubelnök a kórház emlékplakettjét is átvehette. (Az adományozásban szintúgy részes Rotary Club Miskolci Angyalok ezt már néhány esztendővel ezelőtt megtették.)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!