Ugrás a tartalomra

A jövő megoldásait keresték a fiatalok

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. április 20. szerda 16:57
Ezek pedig sokszor digitális, „okos” eljárásokra épülnek. Olyannyira, hogy már semmi meglepő nincsen abban, ha középiskolások applikáció-fejlesztési terveket próbálnak „eladni” egy szakmai zsűrinek. Szerdán a Megyeházán tartották meg az Értéklabor nevű innovációs és ötletpályázat döntőjét.

Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület hirdette meg a megyei pályázatot, amelynek döntőjében 11 csapat prezentált ötleteket szerdán. Palik Zoltán, a szervezet szakmai vezetője elmondta, az IT-szektorban bevett szokás, hogy ötletversenyeket hirdetnek, azok azonban profitorientált elképzelésekre épülnek.

Fotók: Horváth Csongor

Jelen esetben a szervezők közösségeket célzó témakörök mentén várták a fiatalok jelentkezését: kulturális, természeti, szellemi értékek újszerű hasznosítása, civil szervezetek kapcsolatépítésének támogatása, illetve az őket érintő jelenségek, kihívások megértése, kezelése adták az ötletek magját.

A döntőbe jutott csapatok „pitchelték” terveiket a szakmai zsűrinek, ami szintén a profitorientált világból eredő eljárás. Tulajdonképpen „el kellett adniuk” az ötletet, meggyőzni a bírákat arról, hogy az övék a legjobb megoldás.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja zsűritagként elmondta, ő az ötlet eredetiségét és azt vette számításba, mennyire reagál egy adott problémára az elképzelés. Emellett még a megvalósíthatóságot is figyelembe vette, majd megjegyezte, hogy realistán gondolkodtak a fiatalok. „Legalább a felére azt mondanám, hogy kellő támogatottság mellett célba érhetnek és megvalósulhatnak” – összegezte tapasztalatait.

A Sci-Fi kőművesek prezentálnak

A Herman Ottó Gimnáziumból érkezett a Sci-Fi kőművesek csapata. Egyik tagjuk, Gyenes Iván elmondta, hogy ők építőipari innovációval neveztek a versenyre, konkrétan egy új falazóelemmel, ami helyettesíti a téglát. Egyszerre hőszigetel és építőanyag, ráadásul olyan formai megoldást alkalmaznak, aminek köszönhetően kötőanyag nélkül rögzíthetőek egymáshoz az elemek.

Rajtuk kívül – egyebek mellett – hallhattunk még munkakeresést társkeresők módjára elősegítő applikációról és az iskolai közösséget összefogó szoftveres megoldásról is.

A zsűri az újszerű építőelemmel

A finálét Bánné Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, illetve Riz Gábor országgyűlési képviselő nyitották meg.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!