Ugrás a tartalomra

Kalapemelés Bükkszentkereszten

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. október 03. vasárnap 08:53
A Bükkszentkereszti Gombanapokat idén október 9-10-én tartják.
Fotó Mocsári László

A rendezvényen kalapot emelnek a gomba előtt, majd a gomba kalapját is leemelik. Lesz főzőverseny, de a szervezők kézműves vásárokkal is várják az érdeklődőket. Színpadot is állítanak a gombanapokon: a fellépőket több korosztály igényei szerint válogatták a szervezők. A térség folklórja is szerepet kap a programon.

A rendezvényen, ami minden évben ősszel, az erdei gombák csúcsidőszakában tartanak, a Bükkszentkeresztre látogatók mindent megtudhatnak a különböző gombákról, és számtalan, ezekből készült ételt kóstolhatnak.

És ha már gombás ételek, akkor nem érdemes elmenni a következő recept mellett sem.

Stroganoff csirke szentmihályi gombával

Hozzávalók 2 személyre:
egész csirkemell
5 dkg csemegeuborka
5 dkg friss gomba
10 dkg zöldborsó
1 csokor újhagyma
petrezselyem ízlés szerint
só, bors, citrombors, füstölt pirospaprika, fűszerkömény
olívaolaj
mustár ízlés szerint
15 dkg tejföl

Elkészítés:

A csirkemellet, a gombát és az uborkát, az újhagymát felvágjuk. A hagymát megdinszteljük, és szórunk rá füstölt pirospaprikát, majd hozzáadjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk. Fűszerezünk, majd felöntjük kevés vízzel, és fedő alatt 10 - 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk az uborkát és a gombát, ezután további 15 percig pároljuk. Az ételhez kanalazzuk a mustárt és továbbfőzzük. Behabarjuk tejföllel, majd 2 percig forraljuk. Rizskörettel tálaljuk.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!