Ugrás a tartalomra

Karácsonyfa-körkép: bőséges kínálat, magasabb árak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. december 16. csütörtök 19:40
Továbbra is a nordmann, az ezüst- és a lucfenyő a sláger, és bár az árak emelkedtek a forgalom a korábbi évek szintjén mozog.
Bőséges a kínálat fenyőfából a Búza téren. Fotó: Juhász Ákos

Idén is bőséges a kínálat fenyőfából Miskolcon – ez derült ki szerkesztőségünk fenyőfakörképéből. A fenyőfák ára viszont már más kérdés. Tavaly a járvány miatt az őstermelők sokáig attól féltek, hogy visszaesik majd a kereslet az élőfák iránt, emiatt az árak emelésével is csak csínján bántak. Később kiderült, tévedtek, a sok éves átlagnak megfelelő volt a forgalom.

Idén viszont mindenkiképpen mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki élőfát szeretne állítani karácsonykor, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete már november végén felhívta a figyelmet arra, hogy a piacon tíz-húsz százalékos áremelésre kell készülni. Közleményükben akkor úgy fogalmaztak, a drágulás mögött szerint elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése áll.

Bodolai Andrea Fotó: Juhász Ákos

Az országos szint alatt drágult

Ezzel a tudással felvértezve jártuk be csütörtökön a Búza téri piacot illetve a mellette található őstermelői piacot. Karácsonyfa-aspiránsokból nem volt hiány, a luc, ezüst, vagy éppen a nordmann fenyők katonásan sorakoztak az őstermelői-piacon.

Az általunk megkérdezett őstermelők úgy vélekedtek, bár tény hogy a legtöbb helyen többet kell most fizetni a karácsonyfáért, Miskolcon és a megyében azért nem éri el a húsz százalékot a drágulás.

Bodolai Andrea négy éve visszatérő árus a Búza téren, ők idén nem emeltek árakat. „Mi elsősorban ezüst és nordmann fákat árulunk, előbbinek négy-ötezer, utóbbinak hét-nyolcezer métere. Ami változás, hogy idén sokan darabáron értékesítik a fákat ez korábban nem volt jellemző” – mondta.

Andrea elmondta, a forgalmuk nem csökkent, azonban ezekben a napokban a legtöbben még csak érdeklődnek, felmérik a terepet. „Nagyobb rohamra szombattól számolunk” – mondta.

Töttös Tamás. Fotó: Juhász Ákos

A java még most jön

Hasonlóan vélekedett Töttös Tamás is, aki közel két évtizede árul fenyőfát karácsony előtt. „Az első napok mindig nyögvenyelősek, viszont jövő héten valószínűleg meg sem állunk majd – hangsúlyozta. Ő egyébként nordmann, luc- és szerb lucfenyőket árul, előbbieket tizenkettő-tizenöt, utóbbiakat pedig ötezer forintos darabáron.

Namesnyik László őstermelő szerint forgalom tekintetében az idei év eddig megfelel a sokéves átlagnak. Szerinte a vásárlók ízlése sem változott jelentősen. „Nagyon változó, hogy mit visznek. A kisgyermekes családok inkább viszik a nordmann fenyőt, mert az nem szúr ugye, de a lucfenyő és az ezüstfenyő népszerűsége sem csökkent” – mondta.  

Nála egy átlagosan 1.8 méteres lucfenyőért hatezer, egy 1.8 – 2.2 méter közötti ezüstfenyőért mérettől függően nyolc-tizenkétezer, a másfél és négy méter közötti nordmannért pedig szintén méretarányosan tizennégy-harmincezer forintot kell fizetni.


Ha lehet, őstermelőtől
Magyarországon az emberek évente 1,8-2 millió darab karácsonyfát vásárolnak. A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete úgy véli, célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek. Felhívták a figyelmet a műfenyőkre is, amelyek zömében Kínából érkeznek, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk, ráadásul a tapasztalatok szerint általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

További hírek

Olvasnivaló