Ugrás a tartalomra

Kárt okoz vele magának is, másoknak is

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 19. kedd 13:42
Az illegális égetés, a rossz minőségű tüzelőanyagok használata, az avar és más kerti hulladékok, a szemét elégetése tipikusan ősszel-télen jelentkező probléma. Az avarégetés például tiltott Miskolcon, de a hangsúly nyilván nem a tiltáson van, hanem a tájékoztatáson, figyelemfelhíváson. Ezt szolgálja a témával kapcsolatos cikksorozat, és amiatt került szóba az ügy az elmúlt hetekben zajlott Közösségi Gyűlésen is, amely a légszennyezést tárgyalta.
Csernus Dóra. Fotó: Juhász Ákos

A Közösségi Gyűlésen, mint emlékezetes, a „miskolciak képviselői” tárgyaltak meg fontos környezetvédelmi kérdéseket, majd fogalmaztak meg mindnyájunk, a városi társadalom nevében javaslatokat a jövőre. Ezek jellemzően a levegőszennyezés kérdésével foglalkoztak. Így értelemszerűen szóba került a háztartási hulladék és a kerti hulladék égetésének káros volta is.

Fotó: Magánarchívum

– A gyűlés résztvevőinek tájékoztatására szánt előadásainkban is foglalkoztunk ezzel a témával, majd az őáltaluk megfogalmazott gondolatatmenetekben is előkerült – ismertette a Közösségi Gyűlés vezető szakértőjeként közreműködő Csernus Dóra. – Tudjuk, hogy az avarégetés is hozzájárul ahhoz, hogy olyan mennyiségű szennyezés jut a városi levegőbe, ami komolyan károsítja az ott élők egészségét. Azokét, akik égetik, de a többiekét ugyanúgy. Ez a legfontosabb: hogy kárt okoz mindenkinek, annak is, aki csak elszenvedi.

A környezetvédelmi szakértő elmondta, jelenleg már országos szinten tiltott az avarégetés, de a tavaly indult járványhelyzet kapcsán az állam a tiltás bevezetése alól felmentést adott a településeknek a veszélyhelyzet idejére. Miskolc viszont ettől függetlenül helyi szinten tiltottá tette a káros tevékenységet, a városi levegő tisztasága érdekében.

– Ahhoz, hogy ebben az időszakban a polgárok számára ne a kerti hulladék elégetése tűnjön egyedüli megoldásnak, alternatívaként a komposztálást javasoljuk. Szerencsés, ha az adott önkormányzatnak van erre programja. – Miskolcnak van, hiszen már többedik évben oszt (mint a legutóbbi hetekben is, majd jövő tavasszal ismét) ingyenes komposztkereteket a városháza. Ez Csernus Dóra tapasztalatai szerint még nem általános az országban, a szakember dicsérendőnek nevezte a miskolci kezdeményezést.

A szeptember-október két hétvégéjén megtartott első miskolci Közösségi Gyűlés keretében a résztvevő civilek maguk is a fontos ügyek között említették ezt a témakört. Tudható, hogy nem lehet a tiltás és bírságolás önmagában megoldás, se az avarégetésre, se a káros anyagok fűtési célú égetésére, hiszen a probléma sokszor épp a szegényebb, leszakadó városrészekben élőket érinti, akik közül sokan a büntetést se tudnák kifizetni...

Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba

A 34 kitárgyalt környezetvédelmi javaslat egyike volt a közösségi komposztálás bevezetésének, propagálásának terve. Mint ismeretes, végül hét kiemelt ötlet került a végső javaslatcsomagba. Ezek egyike pedig a környezetvédelmi ismeretek bővítésére irányuló összvárosi kommunikáció erősítése lett: tehát hogy a tájékoztatás segítsen elsősorban a rossz magatartás megváltoztatásában, semmint a hatósági fellépés.

– Hozzátenném, az avar egyébként ott is maradhat a helyén, nem kell feltétlenül hulladékként tekinteni rá, nem szükséges, hogy a kertünk olyan legyen, mintha megrajzolták volna... Aki pedig szociális okból kényszerül olyasmivel fűteni, amivel nem szerencsés, annak a szomszédai, saját érdekükben is, igyekezzenek segíteni, tanácsot adni - tette hozzá a fentiekhez Csernus Dóra.

További hírek

Olvasnivaló