Ugrás a tartalomra

Kastélytörténeti élménypont nyílt Szirmabesenyőben

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 20. kedd 20:28
A Szirmay-kastély vált kastélytörténeti élményponttá.

Az épület a 18. század közepén készült el, fénykorát pedig a 19. század végén élte. A tárlat a gróf Szirmay-család történetét idézi fel. A szirmabesenyőin kívül más kastélyok is élményponttá váltak, egy határon átnyúló programnak köszönhetően a magyar-szlovák határ térségében összesen nyolc műemlék épületben alakítottak ki korszerű, interaktív kiállítást – hogy ezzel is fokozzák a programban résztvevő területek turisztikai vonzerejét.

Parai Roland képgalériája

Az épületben nyílt kiállítás a Szirmay-család történetét, életmódját, a hozzájuk kötődő legendákat, a kastély érdekességeit és például a település címerének históriáját is megidézi. Virág Zsolt művészettörténész, az Oppidum-Civitas Kft. ügyvezetője felidézte, amikor a kastélytörténeti élménypontokat megálmodták a határ mindkét oldalán, akkor a legfontosabb cél az volt, hogy azok az épületek, történelmi emlékek, amelyek adott esetben ma már más funkciót töltenek be, szintén bekerülhessenek a turizmus vérkeringésébe, felkerüljenek a turisztikai térképre.

A kiállítás által újra színekkel és élettel telt meg Szirmabesenyő kulturális központnak szánt épülete – ezt már Csöbör Katalin (Fidesz-KDNP), a terület országgyűlési képviselője emelte ki. Mint monda, egy nagyon szépen megtervezett kiállítást látogathatnak itt az érdeklődők, ami a kor igényeit is kiszolgálja.

A Vörös rák a kerti padon elnevezésű kiállítás a várakozások szerint elindítja majd a kastélyt a felújításhoz vezető úton – hangzott el az ünnepségen. Bodnár Krisztián, a település polgármestere hozzátette, ehhez elengedhetetlenek az anyagi források, ami azonban egyelőre nem áll rendelkezésünkre. – Az önkormányzat eddig is kereste a lehetőségeket a kastély megújítására. Több pályázaton is elindultunk, sajnos eddig sikertelenül.

A polgármester elmondta, tavaly készült egy terv ebből a célból: a felújításhoz a számítások szerint mintegy 1 milliárd forintra lenne szükség.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!