Ugrás a tartalomra

Keddi hóhelyzet: már Bükkszentlászlón járnak a takarítók

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. december 03. kedd 13:27
– Az éjszakai hideg miatt kell most készülni, mert a következő napokban a reggelekre visszafagynak a járdák, mellékutcákon jégbordák alakulhatnak ki. Ezeket a nap folyamán kezeljük, újraszórjuk a felületeket – tájékoztatta szerkesztőségünket a Városgazda Kft. operatív igazgatója.

13:19 Továbbra is több mint kétszáz fő látja el a kézi síkosságmentesítés, azaz a járdák takarításának és szórásának feladatát városszerte: Diósgyőrben, a Dél- és Észak-Kiliánban, a Bulgárföldön, Perecesen, az Andrássy utca mentén, a Győri kapuban, a Szentpéteri kapuban, a belvárosban, Hejőcsabán, Miskolctapolcán, az avasi városrészben. Gépi hóeltakarítási munkálatok folynak a déli órákban a Tiszai pályaudvar és a Gizella utca közötti kerékpárúton, a Szinva-parti kerékpárúton.

Az úgynevezett gépi síkosságmentesítéshez öt gépet használ jelenleg az önkormányzat szakcége, a Városgazda Kft., az alábbi területeken: Alsóhámor, Szeleta utca, Felsőhámor, Losonczy út, Előhegy út, Batthyány sor, Komlóstető és Bükkszentlászló, valamint Pereces mellékutcái, Andor utca környéke, és a fizető parkolók területe.

Lakossági bejelentés a Hóügyelet diszpécserszolgálatára a perecesi Debreczeni Márton térről, illetve a tatárdombi Verseny utcából érkezett.

Egyéb komolyabb fennakadásokról az illetékeseknek nincs tudomása ez idő szerint.

A város teljes területén tart a járdák síkosságmentesítése

Bodnár Attila a minap.hu érdeklődésére tudatta: a munkavezetői állománnyal együtt összesen mintegy 260-an dolgoznak a kézi síkosságmentesítésen Miskolcon. Tíz, 3,5 tonna alatti autóval szállítják ki a szóróanyagokat a munkaterületekre, további négy, 7,5 tonna fölötti gépjárművel pedig folyamatosan töltik újra a kiürült szóróládákat, illetve hordják ki a szóróanyagokat az olyan magasabban lévő területekre, mint például az Avas, Pereces, Komlóstető.

Kiadott gyorsjelentésük szerint a kedd reggel 8 körüli órákban Diósgyőr, a Dél- és Észak Kilián, Bulgárföld, Pereces, az Andrássy utca, a Győri kapu, a Szentpéteri kapu, a Belváros, Hejőcsaba, Miskolctapolca, az Avas városrész a fő akcióterületek.

Fotó: Juhász Ákos

A havat géppel jelenleg a Szirmát és Martinkertvárost összekötő kerékpárúton takarítják.

Síkosságmentesítést pedig – szintén géppel – az alábbi területeken végeznek: Alsóhámor, Szeleta utca, Felsőhámor, Losonczy út, Előhegy út, Batthyány sor, továbbá Komlóstető és Miskolctapolca mellékutcái.

– Gyakorlatilag tehát a város teljes területén tart a járdák jég- és síkosságmentesítése. A belvárosi részeken környezetkímélő zeolitot használunk, ami nem „agresszív” sem a díszburkolatokra, sem a zöld felületre szórva, illetve homokot alkalmazunk még. A díszburkolatos villamosmegállók felületét szintén zeolittal síktalanítjuk, egyébként az egyéb városi területeken a járdákat egy-egyes homok-só keverékkel kezeljük – sorolta az operatív igazgató.

Bodnár Attila figyelmeztetett egyúttal: bár a következő két napban csapadék nem várható, napközben a magasabb hőmérséklet és a szóróanyagok hatására ugyan olvad majd, de az éjszakai hideg miatt visszafagy a lehullott hó. Jelenleg erre, a „nagyon kemény visszafagyásra” kell felkészülnie a Városgazdának.

– Mellékutcákon jégbordák alakulhatnak ki. Ma reggel is főleg a lefagyott járdaszakaszok miatt hívtak minket, mert az éjszakai visszafagyás miatt csúszósak voltak a járófelületek. Ezt a nap folyamán kezeljük, újraszórjuk, érdesítjük a felületeket, de holnap reggelre nagyjából ugyanerre kell készülni – mutatott rá.

A hét második feléig megmarad a hó

Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa is megerősítette: még szerdán és csütörtökön is kemény éjszakai fagyokra kell számítani. A meteorológus hozzátette: napközben fagypont körül alakul majd a hőmérséklet, de ha olvadni is fog, utána újra visszafagy. A hó nagy része a hét második feléig megmarad. A hétvégével azonban majd melegszik az idő, akkor kezd el komolyabban olvadni.

Nincsenek komolyabb fennakadások

Lakossági bejelentés az önkormányzati Hóügyelet diszpécserszolgálatára Perecesről és Miskolctapolca mellékutcáit illetően érkezett. A szakcégek és hatóságok, valamint az útellenőrök jelzései jelenleg sehol nem mutatnak komolyabb fennakadást a városban – erről már a városháza tájékoztatta szerkesztőségünket.

Újra kiemelték a közleményükben: Veres Pál polgármester folyamatosan egyeztet a Miskolci Városgazda Kft. szakembereivel arról, hogy minél nagyobb erőket vessenek be annak érdekében, hogy a téli havazás inkább örömöt okozzon, mint gondot.

A szakemberek igyekeznek mihamarabb megoldani a problémákat, a közlekedőktől – gyalogosoktól, autósoktól egyaránt – pedig azt kérik, legyenek körültekintőek, óvatosak és vigyázzanak egymásra is!

A Hóügyelet a lakossági bejelentéseket a +36 (70) 685 2000 telefonszámon, vagy a hougyelet@varosgazda.hu e-mail címen fogadja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!