Ugrás a tartalomra

Két kezükkel, kiskertjükben szorgoskodnak

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. június 27. hétfő 09:23
Talán nem is gondolnánk, de az ipari múlttal rendelkező Miskolcon is megvan a hagyománya a kiskerti növénytermesztésnek. A Paradicsomban és palántabörzén is jártunk.
Székely Klára. Fotó: Mocsári László

"Most húztam ki hagymát, retket, korábban termett nagyon finom eper, de nézzenek körül: a kerítés mellett már piroslik a málna, az ágyásokat is szépen gondozzák a kerttársaim" - mutat körbe az Avasi Paradicsom Közösségi Kertben Székely Klára. A miskolci nyugdíjas asszony közeli lakásából sétál le minden nap a Felsőruzsin körúti veteményeséhez, hogy gondozza, locsolja a növényeit, kikapálja a dudvát. Pár négyzetméter földet művel a paneldzsungel közötti, üde zöld szigeten, de ez a kis terület is elég magának - mondja -, sőt: gyakran meglepi barátait is a megtermelt zöldségekkel.

"Olyan jó érzés, ha valakinek tudok adni! Egyesületekbe, klubokba járok, mindig nagy örömmel fogadják, ha viszek valami finomságot" - mondja.

- Azért is csatlakoztam már a kezdetekkor, mert szeretek közösségben lenni. Korábban nagy kertünk volt, bevallom, hiányzott. Paradicsom, paprika, hagyma, retek, cukkini, padlizsán is megterem itt, de idén otthon kicsírázott burgonyát is ültettem. Nem szeretek kidobni semmit. Az egyik kedvencem a petrezselymes krumpli, egy bokoralj bőven elég egy jó adag elkészítéséhez - sorolja, miközben leülünk a kert közepén álló, fedett pihenőnél.

Most egyedül jött - meséli -, de amíg Miskolcon éltek a családtagjai, rendre elkísérte unokája. Főleg a locsolásnál volt aktív a kisfiú, nagy örömmel hordta a vizet nagymamájának, aki igyekezett a kertészkedés alapjait megtanítani neki.

- Megmondom őszintén, a világjárvány alatt elkapott egy rossz érzés, hogy hagyom az egészet, de mindennek úgy megy fel az ára, miért adnám hát fel? Meg egyébként is: benne van a két kezem munkája, sajnáltam volna a kis kertemet. Jó itt tevékenykedni, boldoggá tesz. Élvezem, hogy lejövök, ledobom a papucsot, és mezítláb járkálhatok - teszi még hozzá.

Többet is elbírna az Avas

Már hat éve annak, hogy az Avas napáztatta nyugati oldalában, a Felsőruzsin körút lakóházai és parkolói között létrehozták az Avasi Paradicsom Közösségi Kertet. Rendezett a környék, gyönyörű virágszigetekre is felhívja a figyelmünket Klárika néni, amikor elköszönünk tőle. A közösségi kert történetét már Csere Áron koordinátor, a szakmai partner Dialóg Egyesület elnöke meséli el nekünk. Felidézi, hogy néhány, kertészkedést kedvelő helyi lakos azon kezdett el tanakodni, hogyan lehetne az Avason is meghonosítani a kertészkedés szeretetét. Előbb panelkertészklubot hoztak létre, találkozókat szerveztek a közeli közösségi kávézóba, majd újabb ötletek érkeztek: felvetődött például az is, hogy a lapos panelek tetején alakítsanak ki kerteket, de a projekt elakadt. Aztán térítésmentesen chilipalántákat osztottak, hogy azt a vállalkozó kedvűek otthon gondozzák. Ekkoriban fogalmazódott meg a közösségi kert ötlete, amit a terület jobbikos képviselője, Szilágyi Szabolcs támogatott, az önkormányzat pedig rendelkezésre bocsátotta a területet.

- Lássuk be, az itteni terület művelésre nem annyira alkalmas, ezért alakítottunk ki magasított ágyásokat, ahová a kerttagok segítettek hordani a földet. Ők maguk művelik a parcellákat, amiből húsz nagyobb és hat kisebb van. Döntően mindenki azt ültet az ágyásába, amit szeretne. A legnépszerűbb növény természetesen a paradicsom, a paprika, a hagyma, de sok a sóska és a saláta is. Egzotikus növényekkel is találkozhatunk: van, aki feketeparadicsomot termeszt, másnál chilibokrot is felfedezhetünk - mondja, hozzátéve: a kertészkedés népszerűségét mutatja, hogy folyamatos várólista van. - Nem túlzás azt állítani, hogy még legalább négy-öt ilyen kiskertet elbírna az Avas.

Fotó: Mocsári László

Bátran a balkonon

A miskolci kertségek – a Baráthegytől a Pingyomig - bőven nyújtanak lehetőséget saját vagy az önkormányzattól bérelt telkeken való gazdálkodásra is. De nem kell csüggedniük a bérházban lakóknak se, hiszen akár a balkonon is bátran kertészkedhetünk F. Nagy Zsuzsannának, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökének elmondása szerint. Éppen az idei utolsó palántabörzéjüket tartják az Öko-Kertész Klubbal a Kossuth utcai központjuk udvarán, amikor meglátogatjuk őket.

- Burgonya, eper, retek, saláták, zeller, chili, padlizsán, bab, uborka, gyógy- és fűszernövények - hosszan lehet sorolni, mi minden megterem a balkonon is - mutat rá. - Akinek kicsi a helye, az nyugodtan futtathatja felfelé, vagy engedheti lefelé a növényeket. A paradicsom trópusi növény, elkezd futni, elágazva terem, csak ne legyen árnyékban. Ha betesszük egy kaspóba, lógatva sem lesz baja; a tartószár, a szövetek így is megerősödnek, képesek termést adni.

A kaspó mellett egy régi lábas, vödör is kitűnően hasznosítható. Lehetőleg állott csapvízzel locsoljuk a növényeket (ideális persze az esővíz lenne), alulról, folyamatosan biztosítsuk, hogy ne száradjanak ki, de a túllocsolástól óvakodjunk - tanácsolja a szakember.

- A paradicsom atombiztos, nagyon szépen terem a balkonokon is. A paprika már kényesebb, nagyon vízigényes, árnyékolni is kell, de azt is bátran tudom ajánlani. A batáta, az édesburgonya iránt sokan érdeklődnek manapság, de élettér kell neki, mert kúszónövény, helyette zsákban lehet szűk helyen is nevelni burgonyát. Nagyon jól megél még az erkélyen a lestyán, a bazsalikom, ételeinket kitűnően lehet velük ízesíteni. A mentáról, citromfűről is folyamatosan csipkedhetünk leveleket, hogy a limonádénak egy plusz markáns ízt adjon. Snidlinget sem tart sokba virágládába, másra nem használt edénybe ültetni - tört krumplival isteni finom. Valamennyi fűszernövényt késő őszig csipegethetjük a balkonkertünkből - mondja F. Nagy Zsuzsanna.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!