Ugrás a tartalomra

A kilátásokról és a megoldásokról egyeztettek a vállalkozók a Városházán

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 28. szerda 20:25
Polgármesteri beszélgetést szervezett a helyi foglalkoztatási Paktumiroda a város vállalkozóival szerda délután.

Nem ez az első ilyen alkalom: a COVID-járvány idején kezdték el a találkozókat – akkor még virtuális formában, ezúttal személyesen. Aktualitása sajnos a mostani alkalomnak is volt: a drasztikusan növekvő rezsiárak és infláció hívta életre a disputát.

– Ebben a pillanatban csak magunkra számíthatunk. A járvány annyival volt könnyebb, hogy nagyjából kiszámítható volt, mi fog történni és milyen intézkedések meghozatalával tudunk túllendülni a helyzeten – vélekedett Veres Pál nyitóbeszédében, amiben leszögezte: a városvezetés szeretne folyamatosan konzultálni az itteni cégekkel ebben az időszakban is.

Fotók: Horváth Csongor

A polgármester hosszasan ecsetelte Miskolc gazdasági helyzetét a napról napra változó energiaárak közepette. Úgy látja, jóval súlyosabbak a nehézségek, mint a 2008-as világválság vagy a pandémia idején volt. Miskolc jövő évre előrelátható többletkiadásai – folytatta – a tizenötmilliárd forintot is elérhetik. Eközben felidézte az önkormányzat elmúlt hetekben hozott intézkedéseit, amik mind-mind arra irányulnak, hogy a lakosságot segítsék. Egyebek mellett említette a lakossági LED-csere programot, amire már négyezer jelentkezés érkezett; egyúttal emlékeztetett: a Városvédelmi Egyeztető Testület hetente ülésezik annak érdekében, hogy a krízishelyzetekre megoldást találjanak.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének felvetésére a városvezető hangsúlyozta: tisztában vannak azzal, hogy a kis- és középvállalkozásokat – köztük a főutcán található mintegy kettőszázötven üzlethelyiséget – fenyegeti a legnagyobb veszély, ennek mentén rövidesen részükre is ki fognak dolgozni valamiféle akciótervet. Ahhoz azonban, hogy ez minél inkább hasznos intézkedés legyen számukra, a városvezető arra kérte a KKV-kat, hogy mihamarabb nyújtsák be javaslataikat feléjük. Veres Pál szerint látni kell azt, hogy ezek a vállalkozások plusz kiadásaikat már nem tudják a vevőkre áthárítani, azzal ugyanis könnyedén elveszíthetik azokat.

Egy, a munkaerőpiaci szolgáltatók által tapasztalt munkavállalói bizonytalanság kapcsán megfogalmazódó másik kérdés nyomán a polgármester lefektette: az önkormányzat és a Miskolc Holding által létesített munkahelyek védelme abszolút prioritást élvez. Hangsúlyozta:
az alapszolgáltatásokat ellátó cégek esetében egészen biztosan nem lesz létszámcsökkentés, ugyanakkor a kulturális intézményeknél is arra törekszenek, hogy az esetleges épületbezárások ellenére megmaradjanak a munkahelyek a dolgozók átcsoportosításával.

Az egybegyűltek Badány Lajos, Szopkó Tibor és Varga Andrea alpolgármesterekkel minden olyan jó gyakorlatot számításba vettek, amik kiutat jelenthetnek a gazdasági nehézségekből. Végül a Paktumiroda foglalkoztatási támogatási formái is szóba kerültek.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!