Ugrás a tartalomra

Kilenc bemutatóval, bérlet nélkül tervez a színház

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 27. szerda 16:09
Kilenc bemutatót tartalmazó, és bérlet nélküli évadot tervez a miskolci nemzeti. A színházban már elkezdődtek a próbák, de azt még továbbra se lehet tudni, hogy mikor láthatja közönség is a társulat előadásait. A következő évad terve már megvan – a jelenlegi helyzet miatt az eredeti elképzeléseket egy teljesen új tervre kellett cserélni, de a színház stabil lábakon áll.

A vírushelyzet miatt a színház idei évada kettétört. Március közepén leálltak a próbák, bezárt a teátrum, és ez így is volt egészen múlt hét csütörtökig. Most már a társulat visszatérhetett, két előadás próbái már el is kezdődtek, de azt nem lehet tudni, hogy mikor láthatják az eredményt a nézők is.

Szabó Máté rendezésében, a Nagyszínházban a Szerelemes Shakespeare készül. A rendező online sajtótájékoztatón azt mondta, nehéz úgy készülni, hogy nem tudják, mikor mutathatják be a darabot. – A leállás előtt elkezdtük a Szerelmes Shakespeare próbáit. Majd bezárt a színház. A Zoomon folytattuk a munkát. Próbáltunk próbálni. Most, hogy újra együtt lehetünk, kiderült, hogy több dolgot újra kell kezdenünk – árulta el a rendező.

Zoom-on egyeztettek

A Szerelmes Shakespeare-t március 27-én láthatta volna a közönség először. A bemutató elmaradt, és még most sem lehet tudni, mikor lehet megtartani. Ugyanebben a hangulatban a Kamarában is elkezdődött a munka. Ott Mohácsi János rendezi a Francia rúdugrás című kortárs vígjátékot.

Amint lehet, játszani fognak

Béres Attila, a miskolci nemzeti igazgatója jelezte, amint zöld utat kapnak, játszani fog a társulat, de már a következő évadra is gondolniuk kell. A pandémia az egész világon leállította az életet, ezzel nemcsak a jelent, hanem a jövőt is meghatározva.

– Azt a költségvetést kaptuk meg, amellyel tavaly rendelkeztünk. A szerződés értelmében ennek bizonyos százalékát béremelésre kell fordítanunk. Azon dolgozunk, hogy ezt a szerződést messzemenőkig teljesítsük. A színház jelen pillanatban stabil gazdasági lábakon áll.

Kilenc a bűvös szám a 197. évadban

Vígjáték, musical, operett, mese, táncjáték, tragikomédia, opera, színmű. A megszokottnál ugyan kevesebb bemutatóval, de változatlan műfaji változatossággal készült el a következő évad terve. Emellett a 2019-2020-as évad három premierje is várja még a bemutatkozási lehetőséget, így nem marad színházi élmény nélkül a közönség.

A következő, sorban a 197. évadban öt nagyszínházi, és négy kamarai premierre lehet számítani. Lesz többek között Bál a Savoyban, Szőcs Artur rendezésében, Producerek Béres Attila elképzelései szerint, és Szentivánéji álom Rusznyák Gábor rendezésében. A teátrum főrendezője az online sajtótájékoztatón kiemelte, hogy direkt módon nem szeretnének foglalkozni a koronavírus-járvánnyal.

– Mi ezt az utat választottuk. Nem megyünk el mellette szó nélkül, de más aspektusból közelítünk. A következő évad előadásaiból jó párat összeköt az, ahogy én látom, amit elkezdtünk tulajdonképpen az elmaradt előadásunk, a Szerelmes Shakespeare kapcsán is. Hogyan is készül, vagy születik maga az előadás. A Producerek is ezt járja körbe, és a Szentivánéji álom is érinti ezt a kérdéskört – fejtette ki Rusznyák Gábor.

Fotó: Éder Vera

Szép számok, szép címek

A Miskolci Nemzeti Színház előadásai iránt mindig hatalmas az érdeklődés. A miskolciak a tökéletes színházkedvelő közönség. Ez számokban azt jelenti, hogy 2020. március 11-ig 99 799-en ültek be színházi előadásokra. Ez körülbelül tízezerrel több, mint az előző évad március 11-ei adat. A Miskolci Nemzeti Színház március 11-ig összesen 368 előadást tartott, és 12 433 bérletet adtak el. A járványügyi helyzet miatt 48 előadás maradt el márciusban, amire már több mint ötezer embernek megvolt a jegye.

A következő évadra nem hirdet bérletet a színház vezetése, mert Béres Attila szerint, aki bérletet vált, az bizalmat szavaz a színháznak. – Azért, hogy ez a bizalom a kiszámíthatatlan helyzet okán ne csorbuljon, úgy határoztunk, hogy csak erre az egy évadra, nem hirdetünk bérletet, jeggyel lesznek látogathatók előadásaink. Hűséges bérleteseinknek természetesen elsőbbséget biztosítsunk a jegyvásárlásnál – hangsúlyozta az igazgató.

Bérlet nem, de remek előadások lesznek a következő színházi szezonban is. Az új évad a Bál a Savoyban operettel indul, melyet Szőcs Artur rendezésében láthat a közönség. A Szentivánéji álom tavaly táncjáték formájában volt látható, a következő évadban pedig Rusznyák Gábor hozza el Shakespeare művét a Nagyszínház színpadára. Mel Brooks és Thomas Meehan alkotása, a Producerek című musical is látható lesz, Béres Attila rendezésében. A kékszakállú herceg vára operát Szabó Máté rendezi a miskolci színpadra, Szomory Dezső Hermelin című színművét pedig Mohácsi János rendezi majd. A Kamaraszínház négy bemutatónak ad majd otthont. A zenés mesejáték a Hamupipőke lesz, melyet Markó Róbert rendez. Magyarországon először a Miskolci Nemzeti Színházban látható a Pulitzer és Tony-díjas drámaíró, forgatókönyvíró, színész Tracy Letts műve, a Linda Vista című vígjáték Keszég László rendezésében, Lőrinczy Attila dramaturg fordításában. Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját Ascher Tamás rendezésében láthatja majd a miskolci közönség a Kamaraszínházban. A Miskolci Balett pedig ezúttal is egy magyar klasszikust varázsol a színház színpadára: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa elevenedik meg tánc formájában, Kozma Attila rendezésében.

További hírek

Olvasnivaló