Ugrás a tartalomra

Kilencven felett is aggódik az emberiségért

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. április 21. szerda 15:47
A „bükki füvesember”, Szabó Gyuri bácsi áprilisban tartotta kilencvenharmadik születésnapját. A pandémia sajnos teljes hátraarcot kényszerített a természetgyógyászra, aki ma már nem vállal nyilvános szereplést. Szerinte a világjárvány tanulsága, hogy megváltoztassuk életünket, különben kihal az emberiség.
Forrás: gyorgytea.hu

Szabó György, mindenki Gyuri bácsija, a „bükki füvesember” nehezen éli meg a pandémiát, mint mindenki más. – Tavaly óta nagyon bezárkóztam, nem szívesen mozdulok ki a faluból. De reménykedem, hogy hamarosan vége lesz, és azzal a tanulsággal jár, ami a legfontosabb: meg kell változtatni az életünket a Földön, különben kihal az emberiség. Az online világban én idegen vagyok, ezt a részét a munkámnak segítőim végzik. Főleg a lányom, karöltve a kollégákkal. Én szívesen részt veszek a videófelvételekben, de online konferenciára már nem vállalkoznék. Azt gondolom, hogy nagyon jó az internet, de semmi nem pótolhatja a személyes találkozásokat. A természetben persze sohasem magányos az ember. Éppen az a baj, hogy ma már nem érezzük jól magukat ott, pedig oda tartozunk, annak vagyunk részei. Sajnos eltávolodtunk tőle, és most ennek isszuk a levét, ezért van a vírus. Isten számomra a természetben van leginkább jelen. A világ rendezettsége nem jöhet mástól, csak egy felsőbb lénytől. Minden nap, minden órában találkozom vele, mindig velem van, mindig segített és most is ezt teszi – mondta.

Gyuri bácsinak sok leszármazottja van: egy lánya, két unokája és három dédunokája, akik közül a legfiatalabb három hónapos. – Sok boldog korszak volt az életemben. A családom, a lányom, az unokák és a dédunokák, meg persze a gyógynövény-sikerek, ezek mind-mind boldogságot hoztak. Ennyi idősen már nem vágyom utazni. A munkámmal kapcsolatban beérem kis „birtokommal” a szomszéd faluban, ahol gyógynövénytermesztésbe fogtam. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy sok embert tudtak meggyógyítani a gyógynövények a tanácsaim segítségével. Legfontosabbak pedig a családom tagjai, boldog vagyok, ha őket láthatom, ami mostanában elég ritkán van.

„1928-ban született második gyerekként. Kicsi baba volt, amikor a gazdasági világválság elérte az ő családját is. Kamaszként élte át a II. világháborút, ahol megtanulta, hogyan kell túlélni a szörnyűségeket. Megúszta a leventesorozást, a frontot, a malenkij robotra terelt emberek sorai közül egyszerűen és elegánsan kilépett.

Csempészett sót Romániából, lőttek rá a nyilasok. Végignézte, ahogy nagyrabecsült és végtelenül tisztelt munkaadóját, Ferenczi Károlyt, a híres Ferenczi Sándor bátyját elhurcolják a nyilasok, a könyvesboltból elviszik a nagy értékű, eredeti könyveket és a Mozart kottákat. Megélte a Rákosi-korszak összes furcsaságát, a Kádár-rendszert és a rendszerváltást.

És mindig arra várt, hogy egyszer majd azzal foglalkozhasson, amit igazán szeret: a természet adta kincsekkel, a gyógynövényekkel. A sors megadta neki, hogy így legyen. És észrevétlenül, lassacskán országszerte híres ember lett, akinek a szavára odafigyelnek az emberek. Számos beteget meggyógyítottak a gyógynövények az ő tanácsai segítségével” – írták a róla elnevezett tea honlapján.

Szabó György április 15-én született Miskolcon. A család a város szélén lakott, ezért az utcabeli fiúkkal egész nap az erdőt járta, amit úgy ismert, mint a tenyerét. Már akkoriban megtanulta a gyógyfüvek használatát sajókazinci javasasszony nagyanyjától.

Az elemi és polgári iskolák után könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban dolgozott. 1988-tól nyugdíjas, amikortól is minden idejét a gyógynövényeknek szenteli. Eleinte nyaranta az erdőt járta, gyűjtött és szárította, amit szedett, ezeket aztán a miskolci piacon adta el. Mivel mindegyikhez volt egy jó tanácsa is, hamar híre ment, és egyre többen keresték fel. A híres „cukortea” is itt született, amikor egy cukorbeteg barátja kért tőle segítséget. Ebből lett a Györgytea, az OGYI engedélyes Diabess-Györgytea keverék, ami Ausztráliától Brazílián át Afrikáig ismert.

2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzett. A 2014 novemberében alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület Szabó György gyógynövénykertjének fenntartásával, illetve gyógyászati termékeik forgalmazásával foglalkozik. Korábban évente mintegy száz előadást tartott, ahol a résztvevők kérdéseire is szívesen válaszolt. Az ÁNTSZ és a kórházak is sokszor hívták meg rendezvényeikre előadónak.

A gyöngyösi Eszterházy Károly Egyetem hét évtizedes gyógyító munkáját ismerte el, mikor tiszteletbeli főiskolai tanár címmel tüntette ki. Gyuri bácsi jelenleg az egyik legismertebb képviselője a mai modern népgyógyászatnak és a gyógynövényes gyógyításnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!