Ugrás a tartalomra

A kormányhivataltól kéri a miskolci Covid-adatokat a Velünk a Város Frakció

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 04. péntek 21:19
Közérdekű adatigényléssel fordult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatalhoz Bazin Levente, a Velünk a Város frakció tagja. Az MSZP önkormányzati képviselője azt szeretné megtudni, 2021. június 4-ig Miskolcon hány fő halt meg koronavírus megbetegedésben - írja a szerkesztőségünkhöz pénteken eljuttatott közleményében a frakció.

Bazin Levente elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-kormány a nyilvánosságot az információktól elzáró, az embereket partnerként nem kezelő, közel 30 ezer halálos megbetegedést eredményező járványkezelése miatt a Miskolcon élő emberek a mai napig sem tudhatják meg, hány áldozata lett városukban a koronavírusnak.  A város irányítására felhatalmazást kapott Velünk a Város frakció tagjaként, a miskolciak életminőségéért felelősséget viselő választott képviselőként is az adat nyilvánosságra hozását kezdeményezi.

A képviselő adatigénylése során figyelembe vette, hogy a kormányhivatal az információk birtokában van, azok adatkezelője, jogi akadálya sincs annak, hogy a miskolciak megismerhessék az őket megillető közérdekű információkat. Fontosnak tartja emlékeztetni arra, hogy ugyanilyen ügyben precedenst teremtő bírósági ítélet született januárban. A Veszprémi Járásbíróság ítéletében közérdekű adatnak minősítette a koronavírus fertőzöttségi számadatokat, és kötelezte a Veszprémi Járási Kormányhivatalt, hogy 15 napon belül bocsássa az igénylő helyi önkormányzati képviselő rendelkezésére. A kormányhivatal nem vitatta az elsőfokú ítéletet, hanem végrehajtotta.

Bazin Levente arra számít, hogy a kormányhivatal saját maga számára előírt működési elve és gyakorlata szerint fog eljárni. Eszerint ugyanis „a kormány kiemelt célkitűzései közé tartozik a hatékony, erős és ügyfélbarát közigazgatás kialakítása és működtetése, amelyhez kapcsolódóan a kormányhivatalok fontos feladata a »Szolgáltató Állam« megjelenítése, illetve magas színvonalú közszolgáltatások biztosítása az állampolgárok számára.” A képviselő abban bízik, hogy a kormányhivatal nem titkolja tovább a kért adatot, az állampolgárok hatékony és magas színvonalú szolgálatát a városban élők számára nyújtott adatszolgáltatással is gyakorolja. Amennyiben ugyanis nem így járna el, az azt jelentené, mégsem tekinti kötelességének a Miskolcon élők szolgálatát - zárul a közlemény.
 

További hírek

Olvasnivaló