Ugrás a tartalomra

Kormányinfó: hosszabb lesz a téli szünet

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 29. csütörtök 12:46
December 22-től január 8-ig tart majd a téli szünet, október közepén kezdik el kézbesíteni a nemzeti konzultáció kérdőívet. Az árfolyammozgásoknak gazdasági okai nincsenek, a fizetési határidőt a következő gázszámláknál visszaállítják.

Október végéig kifizetési stopot rendelt el a kormány

Szerdai hír, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el.

A Telex úgy tudja, hogy négy tétel jelent kivételt:

- önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
- bérek és más személyi juttatások;
- nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
- a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Gulyás: Az elitek helyett az emberek mondhassanak véleményt a szankciókról

Szerdán ülésezett a kormány. Gulyás miniszter szerint az ülésen megtárgyalták a nemzeti konzultációs kezdeményezést. Európa ma nehéz helyzetben van a háború és a szankciók miatt, hiszen ugrásszerűen megnőttek az energiaárak.

Olyan nagy lakossági rezsitámogatási rendszer, mint ami nálunk van, sehol nem áll rendelkezésre Európában.

A szankciók szerinte lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak. Mi pénzeljük Oroszországot, mert a magas energiaárakból hatalmas haszna van az orosz félnek. Ezért a magyar kormány arra jutott, hogy az elitek helyett az emberek mondhassanak véleményt a szankciókról. Papírlapon és online is ki lehet majd tölteni a konzultációt.

Ha fennmaradnak a szankciók, akkor az európai cégek versenyhátrányba kerülnek, mert sokkal nagyobb energiaköltségeik lesznek, mint más kontinensek vállalatainak.

Hosszabb lesz a téli szünet, nem lesz őszi szünet

December 22-től január 8-ig tart majd a közoktatásban a téli szünet – jelentette be Gulyás Gergely. Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával.

Az őszi szünetről nem mondott semmit a miniszter. Később Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiegészítette: nem lesz idén őszi szünet. Eredetileg október 28-a, péntek lett volna az utolsó, majd november 7., hétfő az első tanítási nap – így a november 1-jés négynapos hétvége után november 2-a, szerdától iskolába kell menni.

Ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. Az érintett munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük erre a több mint kéthetes időszakra.

Gulyás: Nincs kifizetési stop

Újságírói kérdésekre válaszul a miniszter arról beszélt, hogy nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség.

Szerdán írtuk meg, hogy megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

Később megerősítette a pénzügyminisztérium is, hogy október végéig teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány.

Gulyás: Lesz fa

Szinte lehetetlen a hatósági áras tűzifát megrendelni – mondta az ATV tudósítója. Gulyás Gergely szerint az erdőgazdaságok és az agrártárca vállalta a 10 köbméter fa biztosítását minden háztartásnak, akik fával akarnak fűteni, a kormány nem mondta, hogy nem kell majd várni a fára. Arról tudnak, hogy bizonyos erdőgazdaságoknál, például a Pilisi Parkerdőnél vannak fennakadások, de november közepéig, legkésőbb a végéig mindenkinek meg kell kapnia az igényelt fát.

Gulyás szerint kevés pedagógus vesz részt „jogellenes akciókban”

„Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak” – mondta Gulyás, aki szerint a „jogellenes akciókban, amit polgári engedetlenségnek hívnak”, csak nagyon kevés pedagógus vett részt. A kormány azon dolgozik, hogy kapjanak nagyobb fizetést végre a tanárok, de energia- és inflációs válság közepén állunk, így csak az ígért emelés érkezik meg, de ha az EU végre ad pénzt, akkor több is.

A miniszter szerint a tanárszakszervezetek az ellenzékkel szolidárisak, a pedagógusok pedig az országgal, ezért vesznek részt kevesebben a tiltakozásokban.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!