Ugrás a tartalomra

A kormánymédia és az ellenzék is a következményekre figyelmeztetette egymást

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 21. vasárnap 09:43
Bűnök és elszámoltatás: Bende Balázs szerint a járványhelyzet végén az ellenzéket is elszámoltatják. Vadai Ágnes erre a ruandai példát hozta, ahol a propagandát sugárzó, uszító rádió tulajdonosát később háborús bűnösként ítélték el.

A 444.hu írta meg, hogy az MTVA vezető szerkesztője, Bende Balázs olyan belpolitikai fejtegetéssel rukkolt elő, amiben a járvány után az ellenzék elszámoltatását is belengette.

Bende szerint tény, hogy Magyarország

„élen jár az oltásokkal, ezt mindenki elismeri, talán a hazai baloldalt kivéve, ami hónapok óda akadályozza a védekezést oltásellenes kampányával. (…) És ha eljön annak az ideje, vagyis a kormány intézkedéseinek és az egészségügyi dolgozóknak köszönhetően elmúlik a közvetlen veszély, a Gyurcsányéktól a szélsőséges Jobbikig nyálkaként nyúló szivárványkoalíciónak minden egyes, az életmentést akadályozó propagandájuk miatt elvesztett életért vagy egészségért felelősséget kell vállalnia”.

Azt, hogy ez mennyire számít uszításnak, mindenki döntse el a videó megnézése után. Így tett az az ellenzéki politikus is, aki szerint a legészakibb Észak-Koreához hasonló irányt vett a propaganda helyzete hazánkban. A lap ugyanis Facebook-oldalára is kitette a cikket, itt pedig alá is kommentelt Vadai Ágnes, a DK politikusa:

"Illő tisztelettel szeretném jelezni, hogy az ilyen, hazugsággal gyűlöletet keltő propagandisták Ruandában a végén elnyerték méltó büntetésüket. Lásd még náci és észak-koreai agymosás!"

A Telex megkérdezte Vadait, hogy pontosan mit is értett Ruanda emlegetése alatt, a DK politikusa pedig kifejtette a véleményét: 

„a médiában való gyűlöletkeltés, uszítás és az ellenzéki tábor dehumanizálása rendszeressé vált sajnos Magyarországon. Különösen felháborító az, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia rendszeresen hazugsággal kelt gyűlöletet. Visszatérő toposz, hogy magyarellenesek és hazaárulók vagyunk, nem vagyunk a nemzet részei, továbbá keresztényellenesek vagyunk. Most pedig már egyenesen azt sugallják, hogy mi vagyunk a felelősek több mint 18.000 magyar haláláért. Ruandában és a náci Németországban is ez a fajta propaganda előzte meg a fizikai atrocitásokkal induló népirtásba torkolló eseményeket. És lehet, hogy erős a párhuzam, de az elmúlt évek propagandája úgy mérgezte a magyar társadalmat, mint egykor a németet vagy a ruandait. És ez nem maradhat következmények nélkül.”

A Telex utánajárt: a ruandai népirtásban valóban fontos szerepet játszott a rádió. A kormányhoz hű média, az RTML rádióadó és az állami Radio Rwanda belső ellenségként tekintett az országban élő tuszikra, akiket csótányoknak neveztek, felbujtó és egyre radikálisabb szövegeket sugároztak, ráadásul néha hazugságokat is terjesztettek. Az öldöklések és a polgárháború után a rádió tulajdonosát háborús bűnösként ítélték el, harminc évet kapott. Az ítélet szerint a rádiónak hatalmas szerepe volt az indulatok felkorbácsolásában.

Egyébként ugyanarról a Bende Balázsról van szó, aki a 2019-es európai parlamenti választás előtt arról beszélt egy szerkesztői értekezleten, hogy a köztévében nem az ellenzéki összefogást támogatják, és ennek megfelelő narratíva alapján kell az anyagokat elkészíteni, akinek pedig ez nem tetszik, az mondjon föl.

További hírek

Olvasnivaló