Ugrás a tartalomra

Korszerűbb, mint a régi

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 25. hétfő 18:42
Norvégiából vásárolták azt a helikoptert, amely november közepétől a miskolci légimentők munkáját segíti. Ez a gép is annak a 9 tagú flottának a tagja, amelynek beszerzéséről tavaly határozott a kormány. A gép nem új, de jobban felszerelt, mint a korábbi.
Képgaléria! Fotó: Végh Csaba

November 16-án érkezett a miskolci bázisra a korszerűbb helikopter. Hátul ülhet benne egy orvos, és egy fekvőbeteget egy kísérővel is tud szállítani. A gép nem új, de nagyobb felszereltséggel rendelkezik, mint az előző, és praktikusabb is néhány funkció a belső terében. Böszörményi Péter bázisvezető mentőtiszt, a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. képviselője elmondta, a hordágy egészen kihúzható, hogy a földön jobban hozzáférjenek a beteghez. – A gép az elmúlt héten már többször volt gyakorlórepülésen. Minden szolgálatot teljesítő paramedikusnak és pilótának átképzésen kell megismernie. Maga a típus alapjába véve ugyanaz, mint az előző helikopterünk volt, EC 135-ös típusú. Viszont felszereltségben másabb. Ebben a gépben van autopilot, időjárásradar, valamint olyan radar, amivel a környező légi járműveket is látjuk. Több pontosabb navigációval, utcaszintű navigációval rendelkezik – sorolta a helikopter jó tulajdonságait, majd hozzátette, beépített mobiltelefon is rendelkezésre áll, ami azért jó, mert közvetlenül tudják tartani a kapcsolatot a baleset bejelentőjével.

A helikopter tartozékai közé tartoznak az új egészségügyi felszerelések: betegőrző monitor, defibrillátor, lélegeztető gép, gyógyszeradagoló.

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány egy Miskolcon született szervezet. Nagy Boglárka alapító elmondta, az alapítvány 2015-től országos szintűre nőtte ki magát. – Több futóversenyt is rendeztünk, hogy a befolyt összeget felajánljuk a légimentők munkájának jobb körülményeiért. – Mind a betegek, mind pedig az itt dolgozók életében egy mérföldkő lett ez a hónap tizenhárom év után. Itt az osztrák helikopter bérleti szerződése lejárt, tehát az visszakerült eredeti országába, míg a magyar állam Norvégiából beszerzett helikopterei átjöttek Magyarországra, így Miskolcra is.

A Magyar Légimentők Balatonfüred, Budaörs, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék és Szentes településekről látják el a hazai légimentést. A Miskolci hatvan-hetven kilométeres sugarú körben látja el a betegek szállítását, miután stabilizálták állapotukat. Továbblépésként tervezik az éjszakai mentést is, de ehhez még nem adottak a feltételek.

Nyáron napkeltétől napnyugtáig átlagosan öt esethez mennek ki naponta a miskolci légimentők, télen a lerövidült nappalok miatt ez a szám három-négyre változik. Főleg a súlyos, kritikus állapotú betegekhez hívják őket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!