Ugrás a tartalomra

Kötetekről kötetlenül a könyvhét géniuszaival

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 08. szerda 15:07
Öt miskolci szerző aláírását is beszerezhetjük a Géniusz Könyváruház pavilonjánál a könyvhéten.
A Géniusz Könyváruház pavilonjának könyvheti programjai

Az Erzsébet tér idén is a város könyvespolcává változik: számos pavilonnál árulnak majd könyveket, és rengeteg program kíséri a június 9-étől június 11-éig tartó 93. Ünnepi Könyvhét és 21. Gyermekkönyvnapokat.

Szerda délelőtt a Széchenyi úti könyváruházban bemutatták azokat a helyi szerzőket, akik a Géniusz sátránál dedikálnak majd. A paletta változatos: bükki élményalbum, lélekbonbonnal töltött verseskötetek, rocktörténeti kiadvány és gyermekeknek szóló helytörténeti képeskönyv is terítékre került.

Kondás Vilmos beszél a szerzőkről és könyveikről. | Fotók: Juhász Ákos

- Az öt miskolci szerző könyvéről, amikkel az olvasók találkozhatnak a Géniusz pavilonjánál, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni – mind a külső, mind a belső tartalom tekintetében – alkotott véleményt a kiadványokról Kondás Vilmos, a könyváruház tulajdonosa. Hozzátette, a felgyorsult világunkban nagy szükség van arra, hogy megpihenhessünk egy-egy remek olvasnivaló társaságában.

Fedor Vilmos polgármesteri megbízott szerint az, hogy egyszerre öt, Miskolcon élő alkotó mutathatja be a könyveit, elismerés a szerzőknek, elismerés az olvasóknak, és magának az olvasásnak is.

- Ehhez elengedhetetlen persze, hogy legyen egy olyan mecénása a könyvpiacnak, mint Kondás Vilmos, aki bemutatkozási lehetőséget biztosít a friss és már régóta alkotó szerzőknek egyaránt – mondta a polgármesteri megbízott.

Könyvekből ötös

Az öt helybeli szerző közül elsőként Bózsó Gyula beszélt új, I Love Bükk című turisztikai élményalbumáról. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, aki nem ismeri a Bükköt, annak azért ajánlja a kiadványt, hogy ezt pótolja, aki pedig ismeri és szereti, annak pedig azért, hogy még inkább elmélyüljön ebben a tudásban. A miskolci különlegességnek számító könyvet Veres Pál méltatja majd csütörtökön, az Erzsébet téren.

Kovács Gréta elsőkötetes költő Pávatoll című verseskönyve egy szerelmi történetet mesél el. A grafikákat egy 18 éves fiatal művész készítette, aki szintén ezzel a kötettel mutatkozik be a nagyközönségnek.

Berta Eleonóra negyedik, Fagyöngy című könyve szintén lírai darab: most először olvashatjuk a szerző versbe szedett gondolatait. Külön érdekessége a kötetnek, hogy a miskolci születésű Almási László csodálatos festményei köszönnek vissza a lapokról.

Bárdos István Reflex – Egy zenekar története című könyve az együttes múltjáról beszél, visszavezetve az olvasót abba a korba, amikor még az Edda és a Reflex neve fémjelezte Miskolcot.

Reiman Zoltán is különleges kiadvánnyal készült a könyvhétre: most a gyerekeket szólítja meg elsősorban. A miskolci sárkány legendája a városnak ad egyfajta képzelt eredetmondát, amibe több valós történetet is beleszőtt a szerző.

Nem miskolci géniuszok

Kondás Vilmos elárulta, büszke rá, hogy régi barátságot ápol az egyik legsikeresebb hazai íróval, és arra különösen, hogy – a barátságnak hála – a tavaly 80. születésnapját ünneplő Lőrincz L. László a vidéki városok közül egyedül Miskolcra jön két alkalommal dedikálni minden évben: az ünnepi könyvhétre és karácsony alkalmából. A géniusz Könyváruház pavilonjában az új, Szemiramisz elefántja című könyvéből is beszerezhetnek egy-egy aláírt példányt a rajongók. Ebben egyébként a szerző egyik visszatérő szereplője, John C. Lendvay göngyölít fel egy bonyolult bűnügyet – meglepetésre – a Távol-Keleten. Lőrincz L. László pénteken elsőként a könyvtéren dedikál majd délután 3, majd 5 órától a Géniusz Könyváruházban lehet begyűjteni az aláírását.

A krimi műfajába tartozik a Géniusz pavilonjánál dedikáló hetedik szerző friss munkája is. Dulai Péter Gyilkosság a panel tetején című könyvének nem csak a borítójáról köszön vissza Miskolc: a Kádár-rendszerbe visszavezető kötet tíz fejezete közül az egyik egy páratlanul szörnyű avasi hármas gyerekgyilkosság történetét dolgozza fel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!