Ugrás a tartalomra

Közönségtalálkozó Tony Gatlif rendezővel

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 13. hétfő 15:14
Az Algériában született rendezőnek egy 2004-es filmjét vetítették a CineFesten Száműzetés címmel. A történet helyszíne különleges, hiszen az alkotó visszatér szülőföldjére, amit tizenévesen hagyott ott. Később Franciaországban települt le a roma rendező.
Fotó: Horváth Csongor

Az úton levés, a gyökerek felkutatása, a teljes létezés gyönyörűsége több alkotásában megjelenik Tony Gatlifnak, aki Michel Dahmaniként született Algírban, Algéria fővárosában.  

A rendező Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részletei, melyen megtiszteltetés a rendezővel együtt utazni. Dolgozott együtt Palya Beával is.

Száműzetés című filmjéből egy fiatal pár útját ismerhetjük meg, útjukat a szabadság, a gyökerek és egymás megismerése felé. Ez az alkotó talán legszemélyesebb filmje, amivel elnyerte a 2004-es cannes-i fesztivál legjobb filmrendező díját. Vasárnap ezekről mesélt közönségének a hetvenhárom éves alkotó.

Idén ő nyerte el a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját, a rendezvény díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke Kollarik Tamás, Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomáš Pavlíček mellett. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!