Ugrás a tartalomra

Közös szellemi, testi és lelki felfrissülés

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. május 18. csütörtök 15:29
Tudományos nappal és kiállítás megnyitóval folytatódott az I. Szépkorúak Fesztiválja Miskolcon. 
Fotók: Mocsári László

A Miskolci Hét részeként, szerdától péntekig tartó háromnapos rendezvény csütörtöki napján tudományos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a Diósgyőri Közösségi Házban. Az előadások olyan, az aktív időskorral kapcsolatos témákat dolgoztak föl, amelyek azzal foglalkoztak, hogy miként lehet az idősödést aktívan, életrevalóan, egészségben, minél jobb létben, és minél hosszabb ideig megélni – mutatott rá Varga Andrea. Miskolc alpolgármestere kiemelte, hogy a pandémiát követően megtapasztalhattuk, hogy a közösségeknek, illetve a társadalmi eseményeknek nagy jelentősége van az idősek életében. Megtapasztalhattuk azt is, ha a különböző közösségek, idősklubok alól hirtelen kicsúszik a talaj, akkor az egyén élete is megbicsaklik, kialakul elmagányosodás, megjelenik a félelem, a szorongás. A magányosság következtében fellépő rossz közérzet pedig mentálisan viseli meg az idős embereket. A közösség ereje viszont képes megtartani a szellemi és testi frissességet. Varga Andrea azért tekinti jelentős ezt a három napot, mert az idősek a saját maguk által szervezett és megálmodott programok sorozatával épülhetnek egymás társaságában.

A rendezvény ötletgazdája Dobos László szervező, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnöke volt. Dobos László hangsúlyozta: a rendezvény a szellemi, testi, lelki felfrissülésről, illetve megtartásáról szól. „Ebben a három napban nagyon sok igényt próbálunk meg kielégíteni. Tegnap az idősek részvételével és csodálatos sikerrel egy fergeteges divatshow-t tartottunk. Olyat, ami eddig még nem volt Magyarországon. Csütörtökön az időskor tudományos megközelítését tárjuk a hallgatóság elé. Professzorok beszélnek arról, hogy a 21. század harmadik évtizedében milyen módon próbáljunk úgy élni, úgy táplálkozni, az életünk egészét úgy szervezni, hogy lehetőleg minél tovább egészségben éljünk. A legfontosabb cél azt elhinteni és különböző módon megismertetni, hogy próbáljunk magunk segíteni magunkon.” – mondta a szervező. 

Az idősek képzőművészeti munkáiból álló kiállítás, amelyek a pandémia alatt születtek, csütörtökön nyílt meg. Az alkotások május 30-áig tekinthető meg a Diósgyőri Közösségi Házban.

Dobos László a pénteki nap eseményeire rátérve, három programot emelt ki. A retrószerű rendezvényen több generációs családok lépnek majd fel: szülők, nagyszülők és dédunoka, ha van. Lesz egy rendőrségi bemutató, amelyen a bűnmegelőzéssel kapcsolatban tartanak tájékoztató előadást, hangsúlyosan a trükkös bűncselekményeket mutatják majd be, hiszen elég nagyszámú az idősek ellen elkövetett ilyen típusú bűncselekmény. A rendezvényt a szervezők egy piknikkel szeretnék zárni, amelyen már a közös beszélgetés és ünneplés kerül előtérbe. 

Az. I. Miskolci Szépkorúak Fesztiválját, a Szikra Alapítvány, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány és a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény szervezésében, valamint Miskolc Megyei Jogú Város, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. és a Tudomány és Technika Háza támogatásával rendezik meg. A rendezvény védnöke, Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere, Dr. Dobos László, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány elnöke, valamint Furdi Zsóka, az Ageing Divatshow szervezője. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!