Ugrás a tartalomra

Közösségi gyűlés: most hétvégén folytatják az „ötvenek”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 01. péntek 17:46
Szeptember 18-19-én már két napon keresztül tanultak és vitatkoztak a jövőt meghatározó kérdésekről a közösségi gyűlők, ekkor lestük ki gondolataikat, a többiek elé kívánkozó megnyilatkozásaikat. Így látták, így érezték, így adták elő, amit a klímafenyegetettség ismeretében fontosnak tartottak.

Az első sikeres hétvégét szombaton-vasárnap követi a második etap. Az első vidéki helyszínként a borsodi megyeszékhelyen megrendezendő Közösségi Gyűlés témája a klímakérdés, a környezetvédelem, a levegőtisztaság és a városi élet, közlekedés, háztartási tüzelés, hulladékok összefüggései. Alaposan előkészített és több héten át tartó procedúra keretében választották ki azt az ötven polgártársunkat, akik „minden miskolci” képviseletében, a város lakosságát reprezentatívan leképezve jelenítik meg a civilek, azaz „mindnyájunk” véleményét és érdekeit.

Fotók: MiNap-archív, Juhász Ákos

– Kíváncsi vagyok, hogyan tudunk Miskolc levegőjével valamit kezdeni. Nagyon be vagyunk szorítva ide a völgybe. És sok az autó – foglalta össze az általa látott problémákat a civil résztvevők egyike. Másikuk az egész kezdeményezés legalább ilyen fontos vonatkozására utalt:

– A rendszerváltás óta erre várunk, hogy minket, civileket megkérdezzenek.

Mások is sok okos meglátást és felvetést foglaltak szavakba, ezeket idézzük:

– Azt látjuk, hogy a politika fél bevezetni dolgokat, mert tart az elégedetlenkedőktől...

– Hogyan lehetne az autósokat rávenni a tömegközlekedésre? Megoldást jelenthetne-e Miskolc számára a trolibusz?

– Semmitől sem félnek jobban a helyi politikusok, mint az autósok haragja.

– Szabad-e magánszemélynek közterületen fát ültetni? Pesten lehet.

– Nagyobb az egyén felelőssége, mint korábban gondoltuk.

– Van mozgásterünk a levegőszennyezés csökkentésére, nekünk és az önkormányzatnak is. Ebből komplex programok állhatnak össze, amelyeket cselekvésre lehet fordítani. Nem hiába ülünk itt, tehetünk valamit.

– A levegőminőség romlásának és a klímaváltozásnak komoly egészségügyi és életminőségbeli, rövid- és hosszú távú következményei vannak, ezekre választ kell adnunk.

– Az együttgondolkodás új, érdekes módszer, és működik! Amit mi nem kérdeztünk meg, azt megkérdezte valaki más.

– Klímaváltozás? Satufék! Nem elég hangsúlyos a gyors változás súlyossága.

– Tudjuk, hogy foglalkozni kell a levegő minőségével. „Nincs olyan, hogy megengedhető mértékű légszennyezés.”

– Szemléletformálás, oktatás kell, hogy mindenki tudja, milyen nagy a baj.

– A közlekedés és fűtés területén van lehetőség változtatni, de be kell tartani a szabályokat és újakat alkotni.

–Miskolcon a szennyezett levegő miatt a sajátos földrajzi adottságok sajátos megoldásokat igényelnek!

– Valós, komoly probléma a klímaváltozás és légszennyezettség. És a lakosság a legnagyobb légszennyező.

Mérföldkő és kötélpálya
Amibe most belevágunk tehát, messzire hat. Abban reménykedünk, megváltoztathatjuk azt, ahogyan közös ügyeinket intézni fogjuk a jövőben. Ennek a véleményalkotó, döntéselőkészítő folyamatnak a kipróbálásán túl a két hétvégénk főtémájáról joggal állíthatjuk, hogy a jövőről szólnak. Ma ötvenen kell, hogy beszéljenek róla – de összességében a 155 ezer miskolci véleményét kell képviselniük. (Veres Pál)

A közösségi gyűlésen nem az a cél, hogy meggyőzzük egymást. Hanem hogy megismerjük egymás véleményét, és megtaláljuk azt, ami közös. (Várfi Melinda szervező, DemNet)

Demokratikus viszonyok között nem olyan könnyű drasztikus eredményeket elérni. (Bart István éghajlat- és energiapolitikával foglalkozó jogász, előadó)

Miskolc nagyon jó adottságú város. Tetszik az avasi kötélpálya ötlete: a környezetbarát tömegközlekedést jelenti, sok jó példa van rá a világban. Miskolc szuper jól biciklizhető város. Az emberek megértik, hogy egy városban az a menő fej, aki tömegközlekedik. Vagy kerékpározik, vagy gyalog jár. Ez szemléletváltást jelent. Berlinben így van, Zürichben is. (Édes Balázs közlekedés-gazdász, előadó)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!