Ugrás a tartalomra

Közösségi összefogással élesztené újjá görögkatolikus templomát Vizsoly

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. június 18. csütörtök 10:06
A leromlott állapotú, de még menthető barokk épület felújítását a település egyedül nem tudja elvégezni.
A templombelső is felújításra vár - Fotó: kultura.hu

Különleges kezdeményezést indított néhány hete a körülbelül ezer főt számláló Vizsoly polgármestere. Dr. Palotás András azt kéri minden Magyarország kultúrtörténeti öröksége iránt szeretetet, felelősséget érző embertársától, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a helyi görögkatolikus templom felújítását. A településvezető, aki egyébként Vizsoly és a környező települések háziorvosa is, azt mondja, elsősorban olyan önkénteseket várnak, akik a szakmunkákban tudnának segíteni.

A Biblia szülőföldje

- Ha valaki inkább anyagi forrással tudja támogatni a munkát, azért is hálásak vagyunk, de mindenekelőtt olyan önkéntes, segíteni kész szakemberek, vállalkozások jelentkezését várjuk, akik hozzáértő módon tudják javítani a 119 éves, épület és a berendezés állapotát. Nagy szükség volna kőművesekre, ácsra, asztalosra, szakértő építészre, de településünknek korlátozottak az anyagi lehetőségei, legfeljebb néhány segédmunkást tudunk kiállítani – mondta lapunknak dr. Palotás András.

Vizsoly neve nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplénben, hanem országosan is ismert. Nem véletlen: a gönci járásban található kis település a Károli-féle bibliafordítás és egyben az első magyar nyelvű nyomtatott Biblia „szülőföldje” is. Római katolikus temploma és a múzeumot is magába foglaló, eredetileg Árpád-kori református templom ehhez méltóan szép állapotban is van.

Balra a vizsolyi görögkatolikus, jobbra a református templom - Fotó: epiteszforum.hu

Hisznek a közösség erejében

A mindössze 17×7 méteres, Istenszülő Elszenderedése nevű, kedves kis görögkatolikus templomnak azonban pillanatnyilag ez a közösségi összefogás az egyetlen esélye a megmaradásra. A polgármester elmondása szerint javításra szorulnak a padok, az eredetileg díszes ablakok, restaurálásra várnak a mennyezeti freskók, de – teszi hozzá – „erős társadalmi összefogással, közös erővel, hisszük, hogy nincs előttünk akadály!”

- A történelem során az emberek sokszor emeltek fogadalmi épületeket, leggyakrabban templomokat, kápolnákat, köszönetképpen, amiért megmenekültek egy természeti csapástól, vagy felépültek egy komolyabb betegségből. Most is egy komoly világjárványból kezdünk éppen csak kilábalni, és nem kell gyakorló hívőnek lenni ahhoz, hogy egy jó célért összefogva, egy kultúrtörténeti emléket megmentve fejezzük ki életörömünket. Magyarországon három ilyen fogadalmi emléktemplom is van (Mohács, Szeged és Székesfehérvár – a szerző), miért ne lehetne a vizsolyi görögkatolikus templom a negyedik? – tette fel a kérdést dr. Palotás András.

 

Ön is tehet érte
Aki tud segíteni, felajánlaná tudását, erejét, vagy hozzájárulna bármivel az Istenszülő Elszenderedése nevű templom felújításához, az a Vizsoly honlapján található telefonszámon, vagy e-mail címen jelentkezhet a polgármesternél.
Pénzbeli adományaikat pedig az erre a célra nyitott számlán fogadják: 54600119-10009206

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!