Ugrás a tartalomra

Kutatói hálózatot hozott létre a Miskolci Egyetem három társadalomtudományi kara

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. február 08. hétfő 19:29
Az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar zárókonferenciát szervezett online formában január 28-án. A projekt intenzíven támogatta a nemzetközi kutatási együttműködések kialakítását és fejlesztését Uniós partnerszervezetekkel.

A pandémia miatt kialakult helyzet új társadalmi, gazdasági kihívásokat generált, így a digitális innovációk és megoldások kutatása különösen aktuálissá vált napjainkban. A Miskolci Egyetem három társadalomtudományi kara interdiszciplináris kutatói hálózatot hozott létre és működtet a 2017-ben indult, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló uniós projekt támogatásával.

A kutatásokba több magyar egyetem kutatói mellett a miskolci társadalomtudományi karok kutatói és hallgatói is bekapcsolódtak, és különböző kutatásokban vehettek részt. A projekt eredményei jó alapot szolgáltatnak további kutatásokhoz, és a kutatási hálózatok továbbfejlesztéséhez. Ezt bizonyítja, hogy a támogatások révén az elmúlt három évben ezen kutatási témákban több mint 300 publikáció és szakmai előadás született a Miskolci Egyetemen. A projektben részt vevő kutatók több hazai és nemzetközi konferencián is beszámolhattak az elért eredményekről.

Az Állam- és Jogtudományi Kar kutatói olyan innovatív technológiák jogi aspektusait vizsgálták, mint az önvezető járművek, a drónok, a mesterséges intelligencia alkalmazásai, vagy az adózás digitalizációja. A Bölcsészettudományi Kar kollégái a társadalmi problémák modellezésére komplex, integrált indexet hoztak létre, mely képes lehet bemutatni a helyi társadalmi innovációs potenciált és a jövőbeli fejlesztések lehetséges irányait is a társadalmi/gazdasági/környezeti konfliktusok feltérképezésével. A Gazdaságtudományi Kar oktatói, kutatói és hallgatói két fő tématerület mentén folytattak vizsgálatokat az intelligens technológiákkal kapcsolatban, ugyanis a projekt fő témája, a társadalmi innovációk mellett az okos városok teljesítményének mérhetősége és a reziliencia kérdése is az elemzés tárgya volt.

A projekt keretében számos hazai és nemzetközi szinten elismert folyóiratban jelentek meg tanulmányok, monográfiák, valamint készültek tanulmány-kötetek, hallgatói kiadványok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az eredményeket minél szélesebb körben megismerjék.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!