Ugrás a tartalomra

Látássérült fiatalok ismerhették meg a vakvezető kutyák munkáját

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 21. csütörtök 10:36
Online érzékenyítő foglalkozást tartott a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány a Vakok Általános Iskolájában tanuló diákoknak. A látássérült gyerekek első kézből ismerhették meg egy vakvezető kutya munkáját, megtudhatták, hogy miben tud segíteni, és hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rá.

A koronavírus-járvány miatt sem állt meg a tájékoztató munka a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítványnál. Szakembereink a korábbi sikeres gyakorlatoknak megfelelően újra tartanak érzékenyítő foglalkozásokat az általános iskolás és a középiskolás gyerekeknek. Május közepén első alkalommal tartottak Skype-os érzékenyítő foglalkozást a Vakok Általános Iskolája látássérült tanulóinak. A foglalkozás után többen elmondták, hogy kedvet kaptak egy vakvezető kutyához.

„Számos látássérült azért nem igényel vakvezető kutyát az alapítványtól, mert gyakran nem rendelkeznek elegendő ismerettel a témában. Nem tudják, hogyan tudja segíteni az életüket egy négylábú társ, de nem ismerik a lehetőségeiket és a jogszabályi környezetet sem. Épp ezért kiemelten fontos, hogy segítsünk abban, hogy minél több fiatal szerezzen megfelelő ismereteket: hogy lássák, milyen óriási előnyökkel jár egy vakvezető kutya, amely nagyban befolyásolja az életüket, illetve az életük minőségét” – mondta Farkas Darinka, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány kiképzője. Hozzátette: egy ilyen társ pótolhatatlan lelki segítséget is nyújt, ami által a látássérültek könnyebben tudnak például munkát is találni, hiszen a tapasztalatok szerint nyitottabbá és bátrabbá válnak. Egy kutyával ugyanis kinyílik a világ, ahol az eb kommunikációs és társadalmi kapocs.

Az alapítvány most 7-8. osztályos látássérült tanulókkal beszélgetett, akik igen nyitottan és érdeklődően álltak a témához. Számos témában és részletben merültek el az egyórás online foglalkozáson, amelybe két pedagógus, az osztályfőnök és a nevelőtanár is bekapcsolódott. Összegyűjtöttük a legfontosabb felmerült kérdéseket és válaszokat, amelyek a programon elhangzottak.

A kiképző vagy a gazda választja a kutya nevét?

Az alapítványnál születő kölyökkutyák születésük után megkapják a nevüket, ugyanúgy, mint a gyerekek. Emellett kölyöknevelőjüktől, kiképzőjüktől és később látássérült gazdáiktól számtalan becenevet kapnak.

Hím vagy nőstény kutyákat képeznek inkább?

Azonos arányban. Az alapítványnál főként labrador retriever kutyákat képzünk, mert ők felelnek meg a leginkább a követelményeknek. Ez a fajta intelligens és szeret dolgozni, barátságos és szociálisan érzékeny, bírja az időjárás viszontagságait, játékos és kedves, könnyen alkalmazkodik a változásokhoz. Elsősorban a kutya személyisége a döntő, nem a neme.

Volt-e példa arra, hogy az új gazdi félt?

Persze, akinek még nem volt kutyája, annak át kell lendülnie a kezdeti félelmeken. Előfordult már többször is, hogy valaki kisgyermek korában félt a kutyáktól, később megismerte és megszerette őket, majd jó vakvezető kutyássá vált. A kutyás közlekedés tempója általában gyorsabb a fehér botos közlekedésnél, és ez eleinte félelmetes lehet. Ez az érzés azonban nagyon hamar elmúlik, ahogy a gazda megtapasztalja, a kutyás közlekedés szabadságát és egyre jobban megbízik a kutyájában.

Előfordult-e, hogy a gazda nem alkalmas arra, hogy kutyája legyen?

Olyan a mi szótárunkban nincs, hogy valaki alkalmatlan lenne arra, hogy kutyája legyen. Olyan van, hogy még nincs felkészülve rá, hogy bizonyos területeken még felkészülést igényel, vagy, hogy a körülményei jelenleg nem ideálisak egy kutya tartásához. Aki azonban elszántan akarja, hogy vakvezető kutyája legyen, az mindent megold ennek érdekében, és erre már sok példát láttunk.

Repülőgépen hogyan oldható meg a vakvezető kutya szállítása?

Válasz: a jogszabály szerint a vizsgázott segítőkutyák gazdájuk mellett utazhatnak a fedélzeten.

Ha valaki megtámadja a látássérültet, akkor a kutya megérzi, hogy baj van?

Természetesen megérzi, hogy baj van. Az azonban nem feladatuk, hogy megvédjék a gazdát, ez a természetükből fakadóan nem is várható el tőlük, mivel a tenyésztés és a kiképzés során alapvető cél, hogy a barátságos természetű kutyákat részesítsük előnyben. Arra azonban volt már példa, hogy egy támadás során a kutya ugatással fejezte ki izgatottságát és ezzel sikerült elijesztenie a támadót.

Más kutyák jelenléte nem zavarja meg a vakvezető kutyát?

A leendő vakvezető kutyákat már a kölyöknevelés alatt, később a kiképzés részeként tanítjuk arra, hogy más kutyák jelenlétében is nyugodtak tudjanak maradni és a feladatukra tudjanak koncentrálni. Ezt azonban csak akkor várhatjuk el a kutyától, ha munkán kívül van lehetősége ismerkedni és játszani a kutyapajtásokkal. Ha a kutya ezzel együtt túl vehemensen reagál más kutyák jelenlétére, az kizáró ok lehet a kiképzésből.

Kinek ajánlaná, hogy kutyát igényeljen?

Általában azért igényelnek a látássérültek vakvezető kutyát, mert egy kutyával sokkal önállóbb és függetlenebb életet élhetnek, nem kell szívességet kérni másoktól, ha el szeretnének menni valahová. Emellett a kutya társ és barát, aki minden jó és rossz tulajdonságaival együtt elfogadja a gazdit és ezzel komoly lelki támaszt nyújt. Egy kutya ugyanakkor a munkán kívül is törődést és foglalkozást igényel, ezért aki nem szívesen vállalja a kutya tartásával együtt járó kötelezettségeket, az inkább nem ezt a megoldást válassza.

A vakvezető kutya után hogyan szedi fel az ürüléket a gazdája, és ha elmulasztja, akkor büntethetik-e?

A magyar jogszabályok szerint a vakvezető kutya után nem köteles a gazda összeszedni az ürüléket. Ezzel együtt sok gazda, ha meg tudja tenni, összeszedi vagy segítséget kér ebben az ügyben.

Mennyi idő alatt kaphatunk kutyát?

Mivel az adott igénylőhöz a leginkább illő kutyát nagyon sok szempont alapján választjuk ki, ezt nem lehet előre megmondani. Igyekszünk a lehető legalaposabban megismerni a jelentkezők igényeit, életmódját, életkörülményeit, hogy azt a kutyát tudjuk nekik ajánlani, aki a legtöbbet tud segíteni az adott személynek. Ebből következik, hogy az igénylők nem jelentkezési sorrendben kapnak kutyát, ezért előfordulhat, hogy 2-3 évet is várni kell, míg megtaláljuk a megfelelő társat nekik. Mivel a vakvezető kutya tartása komoly felelősség, ezért általában csak 18 éves kor betöltése után lehet kutyát kapni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!