Ugrás a tartalomra

Láthatatlanná tévő fénysugarakat alkottak meg osztrák és holland kutatók

liner.hu
Utoljára módosítva
2021. április 19. hétfő 10:06
A különleges fények segítségével azok az objektumok, amelyeken a nyalábok áthaladnak, úgy néznek ki, mintha valójában ott sem lennének.
Forrás: liner.hu

Az osztrák TU Wien és a holland Utrechti Egyetem tudósai rájöttek, miként lehetséges megalkotni olyan tárgyakat, amelyek az emberi szem és a kamerák szenzorai számára láthatatlannak tűnnek.

A Nature Photonics tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az új technológia egyelőre még csupán kisebb méretekben kivitelezhető, és legfőképpen orvosi célokra, valamint biológiai rendszerekben használhatják fel.

A kutatók már évtizedek óta azon dolgoznak, hogy elérjék a láthatatlanság bizonyos szintjét, mindezt pedig úgy próbálják meg véghezvinni, hogy a különböző tárgyak felszínét eltérő tulajdonságú anyagokkal vonják be.

Az új eljárás ennél sokkal közvetlenebb, ugyanis lényegében speciális fénysugarak révén teljes behatolás történik, ezáltal kívülről a szemlélő úgy láthatja, mintha az objektum hirtelen eltűnt volna.

Stefan Rotter, a TU Wien kutatócsapatának vezetője, egyben a tanulmány társszerzője elmondta, izgatottak a felfedezés kapcsán, hiszen nemcsak a tárgyak mögötti mező mintáit tudják módosítani, hanem az objektum belsejét is, erre pedig mindezidáig egyszer sem volt példa.

Rotter hozzátette, főként laboratóriumi felhasználás céljából lehet előnyös az új módszer, hiszen léteznek bizonyos biológiai sejtek és szövetek, amelyekkel hagyományosan nehéz dolgozni, az álcázott láthatatlansággal viszont megkönnyíthetnék a munkát.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!