Ugrás a tartalomra

Lesz május, lesz májuskosár is a Búza téri piacon!

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 23. csütörtök 16:55
A biztonsági intézkedések mellett folyamatosan látogatható a Búza téri piac, így annak virágos pavilonjai is. Utóbbiak az évnek ebben az időszakában vannak csúcsra járatva, hiszen több az ünnep: a ballagásokra, anyák napjára éppúgy sokan szerzik be itt a virágot, mint ahogyan májuskosárért is sokan keresik fel őket. (X)

A mostani járványügyi helyzet ellenére a virágkötők nagy része abban reménykedik, hogy a ballagási ünnepségek elmaradása ellenére a májuskosarak továbbra is kelendőek lesznek. Ami biztos, a Búza téren árusítok, így a virágos pavilonok munkatársai is szigorúan a higiéniai előírásokat betartva igyekeznek majd kiszolgálni a vevő közönséget. Éppen ezért a vásárlókat is arra kérik, mindenképpen tartsák be az előírásokat, mind a sorban állásra, mind az időkorlátra vonatkozóakat.

A májuskosár ajándékozása egyébként régi és nagyon szép magyar hagyomány, melyet mindenképpen érdemes megőrizni.

Míg az ország nagy részén a májusfa állítás dívik, az észak-keleti megyékben májuskosarat is kapnak a lányok. Mind a májusfa, mind a májuskosár a szerelmet és az újjáéledést szimbolizálja.

Jelentése volt a színeknek

A szalagokkal dúsan feldíszített kosárban vágott és cserepes virág is helyet kaphat. A kosár és a virágok színe árulkodott a kapcsolat mélységéről is. Fehéret az a gyűrűs menyasszony kapott, aki még abban az évben férjhez ment, míg rózsaszínűt az, aki párjával komoly kapcsolatban van, és vélhetően a következő évben megy férjhez. Lilát akkor adott szerelmének a férfi, hogy ha már régebben együtt jártak, míg zöldet a kibontakozó kapcsolatban lévő hölgyek kaptak. Kék színű kosarat baráttól, ismerőstől kaptak a lányok, végül ha narancs, vagy citromsárga kosarat látunk egy lány kezében, biztosak lehettünk benne, hogy az a büszke édesapától származik. 

A hagyomány tovább él

A virágosok tapasztalatai szerint manapság a színek jelentéstartalmával nem igen foglalkoznak, és sokan nem is ismerik azt. Sokkal fontosabb szempont a májuskosár választásnál, hogy milyen virágokat kedvel a lány. Mostanában nagyon népszerűek a tarka, vegyes színű kosarak. Cserepes növények közül a hortenzia a favorit.

Egy játékra invitáljuk Önöket

A Búza téri piac facebook oldalán feltett kérdésre helyesen válaszolók májuskosarat nyerhetnek.


Aki eltalálja a választ és megosztja a játékot azok között sorsolunk. Három nyertest sorsolunk április 29-én 15 órakor és 3 db gyönyörű májuskosár kerül átadásra április 30-án. 


A Búza téri piac nyitvatartása:

Hétfő:            05:00-16:00
Kedd:            05:00-16:00
Szerda:         05:00-16:00
Csütörtök:     05:00-16:00
Péntek:         05:00-16:00
Szombat:      05:00-14:00
Vasárnap:     05:00-12:00


09:00-12:00 KÖZÖTT KIZÁRÓLAG A 65. ÉLETÉVÜKET BETÖLTÖTT SZEMÉLYEK (VÁSÁRLÓK) TARTÓZKODHATNAK A PIAC TERÜLETÉN! AZ EZEN KÍVÜL ESŐ IDŐSZAKOKBAN PEDIG KIZÁRÓLAG A 65 ÉV ALATTIAK LÁTOGATHATJÁK A PIACOT!