Ugrás a tartalomra

Magyar újságírók, üzletemberek ellen is kémkedhettek

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. július 19. hétfő 16:46
Közvetett bizonyítékokat is találtak arra nézve, hogy kik állhatnak a titkos megfigyelések mögött.

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – derítette ki a nemrégiben a Telex című kormánykritikus laphoz csatlakozó Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

Állami szervek a háttérben?

A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak.

17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit a Le Monde és a Direkt36 – vett részt a nemzetközi nyomozásban. Azt próbálták feltárni, hogy kiket figyelhettek meg az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramjával, a Pegasussal. A Direkt36 tényfeltáró cikke szerint itthon az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vehettek.

A kutatás alapját egy 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázis képezte, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá.

A Direkt36 megjegyzi, az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe, hozzáférve a legbizalmasabb információkhoz is.

Kik ellen?

A Pegasust az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak és hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni. Ezzel szemben a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

Magyarországon több mint 300 célpont lehet, köztük ott van a Direkt36 két munkatársa, akiknek a telefonját utólag megvizsgálták, és kiderült, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. De megfigyelhették Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, Nagy Ajtony Csabát szintén megfigyelhették.

A Forbidden Stories által vezetett nemzetközi tényfeltáró projekt oknyomozása alapján az NSO ügyfelei jellemzően autoriter vagy korrupt államok, amelyek újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is célba vettek.

Már Snowden is velünk foglalkozik

Az Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző Edward Snowden Twitteren reagált az ügyre.

A Guardian-ben megjelent cikk szerint Orbán Viktor kormánya a világ egyik legagresszívabb kémprogramját használta. Az ügyben küldött részletes kérdésekre egy kormányzati szóvivő mindössze ennyit reagált, hogy „nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről”. Ez Snowden szerint a legárulkodóbb válasz.

„Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.”

A bizottság elé vinnék az ügyet

Ungár Péter kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság összehívását a megfigyelési botrány miatt – jelentette be az LMP-s képviselő. Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő, az MSZP-s Molnár Zsolt és Ungár Péter közös közleményt adott ki az ügy kipattanása után.

– Tételes válaszokat akarunk kapni minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést – fogalmaztak.

További hírek

Olvasnivaló