Ugrás a tartalomra

Marad a nyár

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 07. hétfő 16:36
Kellemesen meleg, nyári idő lesz kedden is, az előttünk álló éjszaka viszont futó záporok is kialakulhatnak. 
Nyári idill az Erzsébet téren. Fotó: Juhász Ákos

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésében azt írja, a kontinensünk középső területein elsősorban anticiklonális hatások alakítják az időjárást. Lokális összeáramlási zónák mentén azonban erősen felhős részek is előfordulnak, itt záporok, néhol zivatarok alakulnak ki. Ciklonok a Brit-szigetek térségében, illetve a Kelet-európai-síkság környezetében örvénylenek, itt kissé változékonyabb, csapadékosabb az idő.
    
A Kárpát-medence időjárását is főként a már említett helyi hatások alakítják, helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon lehetnek záporok, zivatarok a gomolyfelhőkből. Hétfőn a túlnyomóan napos idő mellett elsősorban a Dunántúlon (annak is az északi részén), a főváros tágabb térségében, illetve az Északi-középhegységben lehet nagyobb eséllyel zápor. Zivatar főleg a Dunántúli-középhegység környezetében alakulhat ki. Éjszakára a gomolyfelhők nagy része összeesik, kiderül az ég, de észak felől vastagabb felhősávok érkeznek, amiből néhol futó zápor is lehet.
    
Kedden is inkább a Dunántúlon valószínű helyenként záporeső. Az északi, északkeleti szél a Tiszántúlon lesz élénk. Zivatarok mentén átmeneti szélerősödés, sőt viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között várható. Nagyvárosainkban, illetve a Balaton mentén lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 27 és 31 fok között alakul.

További hírek

Olvasnivaló