Ugrás a tartalomra

Márki-Zay Péter bemutatott egy dossziét, amit állítólag a Fidesz állított össze a DK-nak, hogy ezzel járassák le őt, de a DK inkább átadta neki

telex
Utoljára módosítva
2021. október 25. hétfő 14:39
A Demokratikus Koalíció a bizalomépítés jegyében olyan dossziét adott át Márki-Zay Péternek, amit állítólag a Fidesztől kaptak az előválasztási kampányban, hogy a segítségével lejárathassák Márki-Zayt.

A párt állítja: egy vidéki fideszes önkormányzati képviselőtől érkezett a gyűjtés. A dossziéról maga Márki-Zay Péter beszélt hétfőn A Fidesz kottája címmel meghirdetett sajtótájékoztatón. A dosszié tartalmáról annyit mondott: nem egy titkosszolgálati anyag, inkább „CIA-ügynökös, békaember típusú” összeesküvés-elméletekről van szó.

Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom / Facebook

Márki-Zay-Péter a szóban forgó anyagot egy héttel ezelőtt kapta meg a Demokratikus Koalíció vezetőitől, akik arról tájékoztatták: a mappát a Fidesztől kapták, hogy az abban található összegyűjtött anyagokkal le tudják járatni őt – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere.

A polgármester azt mondta: átadja az anyagot a sajtó képviselőinek is kitakarások nélkül, az internetre is feltesznek egy rövidített változatot. Szerinte Magyarországon pártállami módszerekkel dolgozik a kormánypárt, besúgóhálózat működik. Ennek az ő laptopjára, a hódmezővásárhelyi városháza oldalára 2018-ban telepített kémszoftver vagy a Pegasus-botrány mellett most már ez az eset is egy bizonyítéka, habár szerinte őt hiába figyelik meg, mert úgysem fognak semmi terhelőt találni róla. Ezért aztán azt mondta, hogy nem fél tőle, hogy bepoloskázzák a hivatal autóját, vagy a Samsung telefonját lehallgatják, megnézik a levelezését: semmilyen elektronikus lábnyoma „nem bizalmas, vagy ha bizalmas is, semmi olyan nincs benne, amit szégyellni kéne”.

„Ha lehallgatnak, ha megfigyelnek, ám tegyék.”

Márki-Zay értékelte, hogy a DK ahelyett, hogy használta volna az anyagot, inkább átadta azt neki az előválasztás utáni bizalomépítés jeleként. Megköszönte a DK-nak, hogy ezzel is bizonyították, tisztességes módon együtt lehet velük működni az ellenzékben.

A dosszié konkrét tartalmáról azt mondta, nem egy titkosszolgálati anyag, inkább „CIA-ügynökös, békaember típusú” összeesküvés-elméletekről van szó, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, és rajta kívül még két magánszemély is érintett ezekben. A sajtót arra kérte Márki-Zay, hogy az ő nevüket ne hozzák nyilvánosságra.

A Hvg.hu újságírója rákérdezett, konkrétan kitől kapta a DK-n belül az anyagot Márki-Zay, illetve hogy miért nem maga a Fidesz hozta vajon nyilvánosságra. A polgármester nem nevezte meg a konkrét személyt a DK-ban, csak mint az egyik „legfelső vezető” hivatkozott rá, akitől azt nem tudta meg, hogy a Fideszen belül kitől jött az anyag. Hogy miért nem maga a kormánypárt dobta be a benne található vádakat, azt nagyon jó kérdésnek nevezte Márki-Zay, amire szerinte az összegyűjtött anyag minősége körül keresendő a válasz, de az is közrejátszhatott, hogy az ellenzéken belüli feszültség szítása lehetett a fő cél.

A Telex a DK-nál érdeklődött, a Fideszen belül honnan érkeztek a Márki-Zayra vonatkozó tippek. A párt válaszában azt közölte:

„Egy vidéki város fideszes önkormányzati képviselője adta a dossziét egy DK-s önkormányzati képviselőnek.”

A DK állítása szerint a képviselő, amikor látta, hogy Márki-Zay Péterrel kapcsolatos információk vannak az anyagban, elvitte a dossziét a DK központjába. Mindez az előválasztás második fordulójának utolsó napjaiban történt. A párt szerint a dosszié átadásával „az egyetlen helyes és normális döntést” hozták meg, és előzetesen hozzájárultak, hogy Márki-Zay nyilvánosságra hozza a dokumentumot, vagyis a mai sajtótájékoztató a DK igényének megfelelően történt – írták.

A Telex részletes kérdéseket intézett a Fidesz sajtóosztályához, akik mindössze ennyit válaszoltak:

„Azt hittük vége, de úgy látszik, folytatódik a Gyurcsány-show.”

További hírek

Olvasnivaló