Ugrás a tartalomra

Még el sem fogadták az egészségügy átalakításának tervét, a betegek jogai máris sérültek

hvg.hu
Utoljára módosítva
2022. november 28. hétfő 11:49
A Belügyminisztérium anélkül nyújtotta be az egészségügy legújabb átalakításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, hogy kíváncsi lett volna a betegek véleményére. A Magyar Páciensek Kamarája elfogadhatatlannak tartja az eljárást - írja a hvg.hu.
Fotó: hvg.hu

Töretlen az állam igyekezete, hogy a betegeket a magánellátásba terelje – így summázta véleményét a Magyar Páciensek Kamarájának elnöke az egészségügyi kormányzat legújabb, immár törvényjavaslatba is öntött koncepciójáról. Az érdekvédelmi szervezet a koronavírus-járvány idején alakult, amikor két év alatt 50 százalékkal nőtt a betegjogi panaszok száma.

Bár a Belügyminisztérium folyamatosan és kategorikusan visszautasítja azokat a felvetéseket, hogy átjárás lehessen a magán- és az állami ellátórendszer között, az ellátottakat képviselő szervezet szerint az állami szféra szigorú központosítása végső soron a magánszolgáltatók számára lehet előnyös. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az új jogszabály nem azt kezeli, amire szükség lenne, vagyis nem az ellátás színvonalának emelését szolgálja.

Kétségtelen, hogy az átszervezésnek köszönhetően valamennyi pénz megspórolható lesz, és némileg enyhülhet az orvos- és nővérhiány, csakhogy az ágazat ezzel legfeljebb a deficitjét dolgozza le, több pénz nem lesz a rendszerben. A kormány bevételt remél attól is, hogy az úgynevezett elfekvőket már csak pénzért lehet igénybe venni, ezzel azonban csak kitessékelik a szociális ellátásra szorulókat a kórházakból.

(Teljes cikk a hvg360-on.)

További hírek

Olvasnivaló