Ugrás a tartalomra

Még zöldebb Miskolc: próbaüzemben az új miskolci hulladékválogató

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 26. csütörtök 19:42
Megkezdődött a miskolci szelektív hulladékválogató próbaüzeme. Az egyhónaposra tervezett próbaüzem célja a berendezések terv szerinti optimalizálása, és a próbaüzemi tervben előírt feltételek teljesítése.
Mocsári László képgalériája az átadóról

A munkálatok – melyekhez 2021 márciusában látott a kivitelező cég – két helyszínt is érintettek, miután a MiReHu Nonprofit Kft. József Attila utcai telephelye mellett a Sajószigeti utcán is fel kellett húzni egy háromezer-négyszáz négyzetméteres válogatócsarnokot. 

A Mento Kft. projektvezetője a beruházás előrehaladását ismertető előadásában kiemelte: a projekt gerincét az évi tizenötezer tonna (3,75 tonna/órás) kapacitású rendszer kiépítése képezte. Ennek célja, hogy a haszonanyagok megfelelő mennyiségben és mértékben keletkezzenek, s így további értékesítésre vagy felhasználásra kerülhessenek.

A „Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” nevű, KEHOP-3.2.1-15-2019-00032 azonosító számú projekt részeként tartották a csütörtök délelőtti projektismertető rendezvényt. 

A hulladékválogató kiépítéséhez szükséges technológiai berendezéseken és a válogatócsarnokon túlmenően szociális blokkal, egyszersmind tér és betonburkolatokkal is ellátták a területet. Miként a telek közművesítését is elvégezték, sőt, egyebek mellett egy trafóállomást is telepítettek, végül a csarnok mögötti ipari parkolót is kialakították. A még folyamatban lévő munkálatok kapcsán Boglár Tamás kifejtette: tereprendezés, vonatkozó szakipari munkák, elektromos szerelések véglegesítése, illetve a gyengeáramú rendszerek teljes körű kiépítése van még hátra. 

A  Nagy-Miskolc program meghatározó elemeként tekint az önkormányzat a „zöldváros” koncepciójának kiszélesítésére. Az elektromos buszok flottába állítását, a „Szinva Zöld Folyosó” közösségi tervezését és a tízezer facsemete elültetését is mind-mind erre fűzték fel az elmúlt években – idézte fel a polgármester. 

Veres Pál az eseményen emlékeztetett: a mikromobilitás támogatásának jegyében a helyi kerékpárút-hálózatot is növelték, de új biciklis szervizpontok is kiépültek az utóbbi időszakban. Nemrég pedig a szemétszállítás területén jelentett előrelépést, amikor olyan gépjárműveket szerzett be a város, melyekkel azóta a leginkább nehezen megközelíthető településrészekről tudják gördülékenyebben elhozni a hulladékot.

- Jelentős mérföldkő a most induló hulladékválogató próbaüzeme, fontos állomás a város és a megye életében. Nem kevésbé az ahhoz kapcsolódó beruházások, továbbá infrastrukturális, eszköz- és gépjármű-beszerzések – hangzott el a városvezetői méltatás, melyből az is kitűnt, hogy a huszonegyedik századi szelektív hulladékgyűjtő pont nemcsak a megyeszékhely közvetlen vonzáskörzetének, hanem a megye egészének számára is fejlődési pontul szolgálhat majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!