Ugrás a tartalomra

A megemlékezés biztonságára koncentrál az ELBIR kiadványa

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 27. kedd 14:38
A hírlevél fontos baleset-és bűnmegelőzési tanácsokat is ad, amelyeket a temetői látogatások során érdemes megfogadni.

A Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére 2005 júliusában hozták létre az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszert (ELBIR). Ennek jelent meg a legújabb hírlevele, ami többek között felhívja a figyelmet arra is, hogy a rendőrök mindenszentek és a halottak napján megerősített szolgálatot látnak el, ezzel is biztosítva, hogy gondtalanul, nyugodtan teljenek a megemlékezés napjai.

Az ELBIR tanácsai:

- Mielőtt útnak indul, ellenőrizze, hogy a lakás/ház ajtóit, ablakait bezárta-e, a meglévő riasztót bekapcsolta-e.

- Tájékozódjon a temetők nyitva tartásáról, a temetőbe történő behajtás és parkolás rendjéről. Idejében induljon útnak, kalkuláljon a megnövekedett forgalommal, a parkolók telítettségével. Tervezze meg a meglátogatandó temetőkhöz vezető utat.

- Próbálja meg elkerülni a nagyobb csoportosulásokat, hiszen köztudott dolog, hogy a zsebtolvajok a nagy tömegben “dolgoznak”.

- Ne hagyja az utolsó pillanatra a bevásárlást, a temetők előtti virágárusok nagy tömeget vonzanak. Míg Ön virágot válogat, a zsebtolvaj elemelheti a farzsebben, táska tetején elhelyezett pénztárcát.

- A tömegközlekedési eszközökön fokozott figyelemmel utazzon ebben az időszakban is. Ne feledje, hogy ilyenkor mindkét keze foglalt a virágok és szatyrok miatt. Nem szokatlan a buszon, vonaton, villamoson, hogy az emberek a megszokottnál közelebb állnak egymáshoz. Éppen ezért értékeit, okmányait lehetőleg a ruházat belső zsebeiben tárolja, ahol azok nehezen hozzáférhetők a zsebtolvaj számára.

- A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal. Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel, türelemmel. Ne “megszokásból” közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

- Ne feledjék: Látni és látszani! Láthatóságunkat nagyban növeli, ha nem teljesen sötét ruházatban indulunk útnak, illetve ha fényvisszaverő ruhadarabot viselünk (mellény, karkötő, prizma), illetve kerékpáros közlekedés során a bicikli kötelező felszerelései rendben működnek (küllőprizmák, fényvisszaverők, első és hátsó lámpák).

- Mindenszentek idején a temetők környezetében megnövekedő gépjármű forgalom a gépkocsi feltörők legfőbb célpontjai.

- A temetőhöz gépjárművel érkezők, a járműtől való távozás előtt győződjenek meg annak zárt állapotáról.

- A jármű riasztó berendezését ­amennyiben rendelkezésre áll­ minden esetben üzemelje be.

- Ne hagyjon csomagot, értéket, mobiltelefont, személyes iratot a jármű utasterében.

- A virágokat, koszorúkat, mécseseket ne rakja ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására specializálták magukat.

- A síremléknél még rövid időre se hagyja őrizetlenül a táskáját, miden magára hagyott érték vonzó lehet az alkalmi tolvajok számára.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!