Ugrás a tartalomra

Megvolt a felvételi, mi a további teendő?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 24. hétfő 17:33
Szombaton írták meg az általános iskolások felvételi tesztlapjaikat a középiskolai továbbtanulásukhoz. A diákok általában a lakóhelyükhöz közel lévő intézményt választották a vizsgára. A két tantárgy a magyar irodalom és nyelvtan, valamint a matematika volt.
Korábbi felvétel, fotó: Juhász Ákos

Több mint hetvenezer diák írta meg a központi középiskolai felvételit szombat délelőtt országszerte. Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője elmondta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 35 intézményben szervezték meg a vizsgákat. – Háromezerhétszáz-negyvenöten felvételiztek kilencedik évfolyamra, háromszáztizen nyolc évfolyamos gimnáziumokba, és hat évfolyamos gimnáziumokba háromszáznegyvenheten jelentkeztek – mondta, majd hozzátette, akik most nem tudták megírni a felvételi vizsgateszteket, azok január 27-én pótolhatják ezt. – Amennyiben még ezen az alkalmon sem tud részt venni valaki, neki legkésőbb január 28-án kell kérvényeznie a február 4-ei vizsgázást abban az intézményben, ahova egyébként jelentkezett.

Miskolcon huszonkét oktatási intézmény közül választhattak a tanulók a két részből álló írásbeli felvételi vizsgára. Erre a Miskolci Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Informatikai Technikumba száznyolcvanhatan jelentkeztek, közülük kilencen nem tudtak megjelenni betegség miatt. 

Lakatos Zsolt igazgató elmondta, tavaly kettőszázhuszan jelentkeztek a központi felvételire az intézményben, tehát az éven csökkenés érezhető. – Első látásra egészen jól sikerültek a dolgozatok, de végleges eredményeink nincsenek, mert a kollégák még javítanak. Az Oktatási Hivatal utasítása szerint egy tanteremben csak tíz felvételiző tartózkodhatott, maszkban. Próbáltunk maximálisan alkalmazkodni a járványhelyzethez, így őket minél távolabb ültettük egymástól. A szülők pedig nem léphettek be az iskola kapuján - ismertette a járványügyi intézkedéseket az intézményvezető.

Tompa Ferenc János a matematika felvételit érezte nehezebbnek a magyar mellett. – A Bláthyt és a Kandót néztem ki, mert mindenképpen szakmát szeretnék tanulni. Legszívesebben bláthys diák lennék, mert mikor nyílt napon voltam, nagyon tetszett az iskola hangulata - fogalmazott. 

Az eredményeket február 7-én ismerhetik meg a diákok. Február 18-áig pedig lehetőségük van jelentkezni a kiválasztott középiskolá(k)ba jelentkezési lapjaikkal. A szóbeli vizsgákat február 22-étől tartják az iskolák. 

Március 16-áig a középiskolák tanulmányi területenként nyilvánosságra hozzák a jelentkezők felvételi jegyzékét, amelynek ismeretében március 21-22-én van lehetőség a tanulói adatlapok módosítására. A sorrendbe új iskolát már nem, de a sorrendben szereplő iskolához tartozó új tanulmányi területkódot még lehet rögzíteni. 

A felvételi eredményekről a felvételt hirdető középfokú iskola az egyeztetett felvételi jegyzék alapján április 29-éig megküldi a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek (szülőnek), továbbá az általános iskolának is. Az iskola által meghozott döntés ellen azonban jogorvoslattal lehet élni.

További hírek

Olvasnivaló