Ugrás a tartalomra

Mesés élményekkel gazdagodva versenyeztek

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 30. péntek 15:59
„Egyszer volt, hol nem volt...” címmel hirdetett vetélkedőt a magyar népmese napja alkalmából a József Attila Könyvtár.

A verseny döntőjét szerdán tartották a Szentpéteri kapui intézményben, melyen 6 miskolci általános iskolás 3-4. osztályos, háromfős csapatai mérték össze tudásukat.

A népmese napját Benedek Elek születésnapjához kapcsolódóan első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg, ezzel tisztelegve a nagy meseíró emléke előtt.

A József Attila Könyvtár az ünnephez kapcsolódóan hirdette meg „Egyszer volt, hol nem volt…” címmel versenyét, melynek első fordulójában egy szabadon választott népmese illusztrációjának elkészítése volt a feladat.

A beküldött alkotások mindegyikét kiállították, így azokat mindenki megtekintheti a könyvtárban. A nevezett 26 csapatból döntőbe a legjobb hat jutott.

A verseny során népmesével kapcsolatos totó, meseírás és a mese eljátszása is szerepelt. Ez utóbbi feladat részeként a versenyzők megismerkedhettek a meseposztóval, amelynek segítségével jelenítették meg a megírt mesét. Végül a modern technikai eszköz is szerepet kapott, ugyanis QR kód leolvasással kellett megkeresni 3-3 könyvet a versenyzőknek.

A csapatok nem illetődtek meg a feladatoktól, és a mesék bemutatása során érdekes és tanulságos történeteket elevenítettek meg a mesei elemek használatával, amelyek növelték a produkciók értékét.

A zsűri tagja volt Tumikné Csurák Ágnes, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár osztályvezetője, Soltészné Eperjesi Mária, a Tompa Mihály Könyvtár gyermekkönyvtárosa, valamint Balázsi Andrea, a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolájának könyvtárosa. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a gyerekek felkészülten érkeztek és élvezettel versenyeztek. Az élményekkel teli délelőtt megmutatta, hogy az általános iskolás korosztály ismeri, érti és szereti is a meséket.

Az első három helyezett csapat tagjai értékes könyvjutalomban részesültek, de senki sem távozott üres kézzel, hiszen a szervezők jóvoltából emléklapot és apró ajándékokat is kaptak a résztvevők.

A verseny végeredménye:

1. Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pattantyús-Ábrahám Géza Tagiskolája (Rácz Adél, Varga Nóra, Vilmányi Emília)
2. Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Bihari Lilla, Keczeli Zoé, Máté Szamira)
3. Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola (Fábián Bianka, Király Csenge, Schneider Annabella) 
4. Miskolci Könyves Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kaffka Margit Tagiskolája (Debreczeni Lídia Sára, Kéri Szófia, Séra Zoé)
5. Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola (Molnár Dóra, Szabó Fruzsina, Török Kinga)
6. Miskolci Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Csontos Laura, Jeddi Hanna, Sebő Bella).

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!