Ugrás a tartalomra

Milyen legyen Miskolc kulturális élete?

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 21. péntek 17:23
Többek között erre a kérdésre kereste a választ Fedor Vilmos és Filip Gabriella, akik szerdán a József Attila könyvárban diskuráltak.
Filip Gabriella és Fedor Vilmos. Fotó: Juhász Ákos

A magyar kultúra napja volt az apropója annak a beszélgetésnek, amit szerdán délután rendeztek a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár József Attila Fiókkönyvtárában. Az eseményen Fedor Vilmos polgármesteri megbízottal beszélgetett a város kulturális életéről Filip Gabriella főkönyvtáros.

A több mint másfél órás eszmecserén szóba került többek között Miskolc nagy múltú fesztiváljainak jövője, a városi kulturális intézményekkel kapcsolatos tervek és a formálódó kulturális koncepció is.

Filip Gabriella elsőként arról érdeklődött, a fent említett koncepció fog-e a szólni a Kárpát-medence viseleti című tárlatról, hiszen éppen a héten jelentették be, hogy több mint egy évtized után rendeződhet a sorsa Barna György hagyatékának. Fedor Vilmos elmondta: a jelenlegi, vázlatnak tekinthető anyagban még nem szóltak erről, hiszen nem volt biztos a jövő, a jó híreknek azonban ő is örül, és biztosan a koncepció részét képezi majd a gyűjtemény.

- Óriási dolog, hogy megállapodás született, ez a kincs oda kerül, ahová való, a városé lesz, minden miskolci emberé, a megőrzéséről pedig a legavatottabbak, a Miskolci Herman Ottó Múzeum dolgozói fognak gondoskodni – jelentette ki.

Fotó: Juhász Ákos

Tárgyalni kell

Szó esett a város fesztiváljainak jövőjéről is. A főkönyvtáros a koncepciótervezetet idézve azt mondta, bár az ezredfordulón Miskolc három olyan nagy rendezvényt hozott létre, mellyel felírta magát Európa kulturális térképére, jelenleg csak az egyik, a CineFest jövője tűnik biztosnak. Fedor Vilmos erre úgy reagált: a város tárgyalásokat folytat arról, hogy a Bartók+ valamilyen formában folytatódhasson, mint ahogyan a járvány miatt már kétszer elhalasztott Kocsonyafesztivál tulajdonjogairól is.

- Nekem meggyőződésem, hogy minden olyan értéket meg kell őriznie egy városnak, amit az ott élő tehetséges polgárok hoztak létre. Most lehet, hogy nem a legjobb a helyzet, de a helyzet változhat. Hiszem, hogy mindegyik érték megőrizhető, csak nagyon jól kell tárgyalni. Az én legjobb tudásom szerint olyan emberek dolgoznak ezeken az ügyeken, akik a tárgyalásokat sikerre vihetik – mondta Fedor Vilmos.

A város méltóképpen szeretne megemlékezni a 2023-ban ötvenéves Miskolci Rockfesztiválról, mint ahogyan arról is, hogy jövőre lesz kétszáz éves a Miskolci Nemzeti Színház. „Ez egy olyan ünnep, amit Miskolcon kívül egyetlen magyar város sem tud. Legyünk erre nagyon büszkék, és mindent meg is fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a két évforduló gyönyörű legyen, hiszen ez a város ünnepe – hangsúlyozta.

Fotó: Juhász Ákos

Tíz évre szól

A polgármesteri megbízott végül kérdésünkre elmondta, bár törvényileg kötelező, az elmúlt évtizedben nem volt érvényes kulturális stratégiája a városnak. A legutóbbi ugyanis 2013-ban lejárt, újat pedig a korábbi városvezetés nem készített.

- Most egy tíz évre szóló anyag formálódik. Erre nem elsősorban azért van szükség, hogy megfeleljünk a törvényi kötelmeknek, hanem elsősorban azért, hogy megfeleljen a város a polgárainak. Nevezetesen egy városnak tudnia kell, hogy hol tart, és hová akar jutni a kultúrában is – zárta Fedor Vilmos.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!