Ugrás a tartalomra

„Minden, amit az újságírás jelent”

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 20. szombat 08:26
Németh Csaba újságíró Világ/kép című fotókiállításának megnyitója volt csütörtökön a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. Az alkotó egy életen át összegyűjtött állóképekből válogatott. A tárlat december 18-áig látogatható.
Fotó: Juhász Ákos

Németh Csaba a Miskolc Televízió napi hírműsorának felelős szerkesztője volt 2002-től, majd főszerkesztői státuszt töltött be 2004-től egy éven keresztül. – Nekem az újságíró egy hivatást jelent, hiába több munkakörre bomlik: televíziós vágó, operatőr, tördelő, fotóriporter, újságíró és -szerkesztő... Végül azért választottam fotók formájában megmutatni magamat, mert szerintem állóképpel sok mindent jobban el lehet mondani, mint mozgóval. Ez egyetlen megragadott pillanat, amivel az érzelmek drámaiságát, a tájkép leírását tudom megfogni. Az ember értve lát, így egy kép részletéből is felismeri az egészet – mondta az alkotó.

A tárlaton harminckét fotót láthat a közönség, portrékat, makrofotókat, koncert- és tájképeket, valamint spirituális jellegűeket. Németh Csaba főként hobbifotózásaiból válogatott, egyetlenegy kapcsolódik a munkájához, amikor jelen volt a devecseri iszapömlésnél. 

A tárlatot Dürr János, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke nyitotta meg, a csodáról beszélt. – Az alkotót minden érdekli, az egész világ. A fotó és a kép nem ugyanaz, a fotó az, ami mögé valami pluszt képzelünk. A sok közül csak egy-kettő van ilyen – mondta, majd bemutatta kedvencét, azt a képet, ami Berlinben készült egy bicikliversenyen. – Azt a címet adtam neki, hogy Sisakosok. Nagyon érdekesnek tartom azt az ellentétet, ami a statikus szobor és a dinamikát sugárzó kerékpárosok között feszül. Egyikük szürke, másikuk színes, míg belegondolva, a katona kötöttségek között él, a sportolók pedig szabadságot élnek meg tevékenységük közben – mondta. 

A kiállításmegnyitón közreműködtek a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!