Ugrás a tartalomra

Miskolc az ország második legzöldebb városa

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 16. kedd 16:18
Miskolc a második legzöldebb magyar város. Az elmúlt 11 évben csaknem 1,5 millió négyzetméterrel nőtt a zöldterület a városban. A green city elv mintavárosaként az egészségügyi világszervezet ajánlását jócskán felülmúlja a csaknem 5 millió négyzetméternyi zöld területével.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolc az ország egyik legzöldebb városa – statisztikai adatok szerint Pécs mellett a legnagyobb zöld területtel rendelkező vidéki város.

„A KSH adatai szerint 2017-ben 3,4 millió négyzetméter zöld területünk volt. Ez az elmúlt két évben tovább növekedett, 1,4 millió négyzetméterrel. Tehát most már 4,8 millió négyzetméter zöld felület van a városban.”

Az egészségügyi világszervezet ajánlása szerint városi környezetben 9 négyzetméter per fő az ajánlott zöldfelület nagysága. Miskolcon ez a szám több mint harminc négyzetméter. Ez a green city alapelveknek is köszönhető, amit a városvezetés minden beruházásnál szem előtt tart.

„Miskolc az első vidéki akkreditált green city város, ami azt jelenti, hogy valamennyi fejlesztésben, vagy fejlesztés során a fenntarthatóságot, a zöld területek megóvását, és lehetőleg növelését tűzte ki célul” – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Szabó Máté, a Polgármesteri Hivatal Sajtóosztályának vezetője. Mint mondta, minden egyes beruházásnál ez az egyik elsődleges cél, hogy a lehető legkevesebb fát kelljen kivágni, a lehető legkevesebb zöld terület sérüljön. „Lehetőleg inkább növeljük a zöld területet, mint, csökkentjük.”

Miskolc az első magyarországi városként lett green city mintaváros. Jövőképét, városfejlesztési alapelveit is a fenntarthatóság köré építi. Miskolc minden városrészében zöld területek adnak árnyékot és termelnek oxigént – ezek karbantartása is folyamatos.

A város vezetése egy évben 366 millió forintot fordít a zöld területek karbantartására. Emellett azt az elvet is követik, hogy ha kivágnak egy fát, kettőt ültetnek a helyébe.

További hírek

Olvasnivaló