Ugrás a tartalomra

Miskolc első fényinstallációja: a Föld

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 20. péntek 17:47
Több mint kétezer darab gyöngy alkotja Miskolc első optikai szálas fényinstallációját, amely a földgömböt ábrázolja, s a Föld címet kapta. A fényszobor az ELMŰ-ÉMÁSZ támogatásával valósult meg és a Tudomány és Technika Házában kapott helyet.
Fotó: Végh Csaba

A Föld című alkotást idén nyáron építette fel a Tudomány és Technika Háza előcsarnokában az alkotó, Lencsés Andrea. A megnyitón köszönetet mondott azoknak, akik segítették tervei megvalósításában. - Amikor jönnek a gondolatok és ezek megjelennek egy papíron, majd ezek az ideák megvalósulnak, ennél nagyobb öröm nincs számomra.  Attól függetlenül, hogy ez belőlem fakad, ezt egyedül nem lehet véghezvinni – utalt arra is, hogy a támogatók mellett az installáció megépítésében is van kinek köszönetet mondania.

A fényről beszélt Müller Péter Sziámi köszöntőjében. - Carl Gustav Jungtól kérdezték meg egyszer, hogy mit gondol a világ állapotáról. Azt mondta erre, hogy nem vagyok én elég okos ahhoz, hogy hozzászóljak vagy nyilatkozzak a világ állapotáról. Jung ugyanakkor azt mondta, az biztos, hogy a sötétség erői még sosem álltak ilyen közel ahhoz, hogy győzedelmeskedjenek a jónak hatalmasságain. És meg kell nézni, az ember vagy az egyik oldalra, vagy a másikra áll, nem lehet semlegesnek lenni – mondta Müller Péter Sziámi. Hozzátette, hogy beszélgetett az alkotóval,  Lencsés Andreával, és ez a szempontrendszer úgy látja, nála is fontos, innen jön az, ahogy ő a Földet szemléli. - Amikor megszületik a Föld fényből, annak emiatt nagyobb jelentősége van, minthogy született egy fényinstalláció vagy egy fényszobor. Ez önmagában azért is érdekes, mert körülbelül a Bauhaus óta az idea már megvolt, de az eszköz korábban még nem állt rendelkezésre, hogy ilyesmiről költőien, művészien gondolkodjunk. Ma már külön műfaj lett a fényben való gondolkodás és ennek egy igazi csúcspillanata, amit most látunk – mondta Miskolc első Múzsa díjasa, a Miskolci Operafesztivál megteremtője.

- Két évvel ezelőtt már kizárólagos tulajdonosai lettünk ennek az épületnek, amely többek között teljes energetikai felújításon is átesett azóta. Intézményünk ma már tele van bérlőkkel és a háromszáz ember befogadására képes színháztermünk a ház kulturális oldalát is erősíti. Erről Hajdú László, a Tudomány és Technika Háza tulajdonosa beszélt a megnyitón. - Mindezt pályázati támogatás nélkül tesszük – tette hozzá. Ez a tizenegyedik olyan miskolci épület, amit értékmentő célzattal újítottunk meg.

Mostantól a Tudomány és Technika Házában látható ez a fényinstalláció, amely főként az esti órákban mutatja meg magát teljességében. A nagyközönség számára a szeptember 27-ei Múzeumok éjszakáján is lehetőség nyílik majd arra, hogy az érdeklődők megtekintsék a fényszobrot, többféle programmal is kiegészítve.

 

 

További hírek

Olvasnivaló