Ugrás a tartalomra

Miskolc értékei megérdemlik, hogy újra rátaláljunk – Játékos Városjárás a tudomány jegyében

minap.hu/Miskolc Tv
Utoljára módosítva
2019. október 18. péntek 16:24
Az idén 18 éves Itthon Miskolcon Egyesület és az általa alapított Szeretem Miskolcot mozgalom 12. alkalommal rendezi meg a miskolciak körében népszerű kulturális társasjátékát, a „Játékos Városjárást”-t, melynek keretében újra felfedezzük lakóhelyünk különleges értékeit és megismerkedünk a város egykoron élt és maradandót alkotott személyiségeivel. Tesszük mindezt azért, hogy újrateremtsük az itt lakók „Miskolc-identitását”.

Meggyőződésük, hogy városunk különleges értékei megérdemlik, hogy újra és újra rátaláljunk és megismerjük őket.

Idén a játék középpontjában MISKOLC és a TUDOMÁNY áll. A nap folyamán Miskolc tudományos örökségével, egy-egy tudományág nemzetközi vagy országos jelentőségű képviselőjének munkásságával ismertetik meg a résztvevőket. Mint eddig minden alkalommal, úgy most sem kell különleges felkészülés a játékhoz.

Valljuk be, hogy legtöbbünk élete során ritkán, vagy egyáltalán nem találkozik a tudományos élet eseményeivel, egykor élt képviselőinek munkásságával. Vagy mégis? A madarak és fák napja, az őstörténeti vagy az űrkutatás, a nanotechnológia mind kapcsolatba hozhatók Miskolcon egykoron alkotó, vagy éppen most is közöttünk élő tudósokkal.

Roósz András, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság elnöke a Miskolc Televízió érdeklődésére elmondta, a magyar Tudományos Akadémiának és a területi Bizottságoknak is az egyik fő feladata, hogy megmutassák a társadalomnak, Miskolcnak, a tudomány legújabb eredményeit olyan módon, hogy az érthető legyen a laikusok számára is. Hozzátette: ez a városjárás nagyon jó alkalom arra, hogy a miskolci tudományosságot mutassák be.

– Korábban mindig az volt, hogy kulturális területeket választottunk – nyilatkozta Fedor Vilmos, az Itthon Miskolcon Egyesület elnöke. Foglalkoztunk zenével képzőművészettel színháztörténettel, aztán úgy gondoltuk, ismerjük meg Miskolcnak azt az oldalát amit talán kevesen ismernek, meg kevésbé népszerűek – tette hozzá.

Egy miskolci fizikus tanár közel volt a Nobel-díjhoz. Vajon ki volt ő? És kik azok az építészek, akik házai előtt nap, mint nap elmegyünk? Képesek vagyunk-e állatok levedlett bőrét megkülönböztetni, vagy egyáltalán mikroszkópot használni? Tudjuk-e, hogy a világ egyik legjelentősebb, tudományos munkájával iskolát teremtő lélekgyógyász is városunkból indult el a világhír felé? Hallottunk-e arról a tanárról, aki nem csak hazánk, hanem Európa egyik legnagyobb gyümölcs nemesítője volt? És mit gondolunk, hány új ásványt fedeztek fel a világon elsőként a miskolci egyetemen? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik játékkal töltik október 19-ét.

A 3-5 fős csapatok 4 kategóriában versenyeznek az értékes díjakért: családok, közösségek, középiskolások és általános iskola felső tagozatos diákok. A csapatok hat „tudományos” helyszínt járnak majd végig a nap folyamán, izgalmas kísérletekben vesznek részt, a legkülönfélébb módokon ismerik meg a játékhelyszín témáját, házigazdáit, és oldják meg az érdekes, néha furfangos feladatokat.

Az idei játékra 45 csapat jelentkezett, ami azt jelenti, hogy több mint 200 miskolci játékos indul útnak szombat reggel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!