Ugrás a tartalomra

Miskolc levegőminőségéről 9. – Légszomj!

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 19. hétfő 14:07
A jó levegő életet menthet! Ne égessen zöld javakat! Ön egészséges? Sportol? Szeret a friss levegőn sétálni? Akkor Ön bizonyára nem égeti el a zöldhulladékot.
Forrás: zoldxvii.hu

Ha ilyesmit lát, érdemes felhívni az égető figyelmét, hogy az avar és kerti hulladékok égetése nemcsak a levegőminőség, hanem az egészség szempontjából is káros, Miskolcon pedig 2020 szeptembere óta tiltott tevékenység.

Az égető bizonyára nem tudja, hogy egy-egy kerti kupac elégetése akár egy kisebb településrész levegőminőségét is kedvezőtlenül befolyásolja. Arról sem értesült, hogy a kerti hulladékok égetése elsősorban az alacsony légrétegeket szennyezi, különösen szélcsendes időszakban, így a légszennyezők közvetlenül a belégzési zónában (1,5-2 m) érnek el magas koncentrációt. Észre sem veszi, hogy saját szervezetét is károsítja. A keletkező kellemetlen, szúrós szagú füst pedig megkeseríti a szomszédok életét, vagy akár meg is betegítheti őket.

Esetleg arról sincs tudomása, hogy becslések szerint Magyarországon évente hozzávetőlegesen 8-12 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében. 

Az égetés füstje a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők légúti tüneteit súlyosbíthatja, de az egészséges emberekre is káros hatással lehet. A légszennyezés mértékét jelentősen növeli a zöldhulladék nedvességtartalma, ami kedvez a tökéletlen égés kialakulásának. Alacsonyabb lesz a tűz hőmérséklete, és számos rákkeltő aromás szénhidrogén jut ilyenkor a környező levegőbe. Fontos tudni, hogy a légszennyezettség növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és megkönnyíti a légúti fertőzések, köztük a COVID-19 terjedését is.

A káros hatások elkerülése érdekében égetés helyett komposztálást ajánlanak a szakemberek. Használja ki a lehetőséget és vegye igénybe a HungAIRy LIFE integrált projekt ingyenes komposztkeret osztási kampányát!Komposztkeretigényét a hungairy@miskolc.hu címen jelezheti. Bíztassa a közelében élőket is, hívja fel a figyelmüket erre a lehetőségre! Minél többen csatlakoznak a komposztálók táborához, annál kevesebben lesznek az avarégetők. Ezzel a kis lépéssel sokat tehetünk a levegőminőség javításáért.

Friss híreinkért kövessék a ZöMi – Zöld Miskolc Facebook-oldalt. Ha égetést tapasztalnak, arról bejelentést tehetnek a MIÖR 06 80 46 00 46-os zöld számán.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg. Célja a levegőminőség javítása 10 magyarországi városban, így Miskolcon is.

További hírek

Olvasnivaló