Ugrás a tartalomra

Miskolcért dolgoznak – Időt, energiát szánni másokra: élethivatás

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2022. január 23. vasárnap 17:40
„Nyitott vagyok a beszélgetésekre, elfogadnak és szeretnek” – fogalmazott Dolycsákné Broczkó Noémi szociális gondozó, aki bizalmi kapcsolatot ápol ellátottjaival. Új cikksorozatunkban városunk "hétköznapi hőseit" mutatjuk be, akik munkájukkal sokat tesznek környezetükért, ezáltal is Miskolcot szolgálva.

Az idősellátásban tevékenykedik szociális gondozóként Dolycsákné Broczkó Noémi. Hivatását 1994-től végzi, jelenleg a MESZEGYI Szépkor Szolgáltatási Központban dolgozik. – Otthonokban nyújtok segítséget: betegellátás, házi ápolás, lakásuk rendben tartása, bevásárlás, gyógyszerek felíratása és kiváltása – sorolta feladatait. Pedagóguscsaládból származik; azt mindig is tudta, hogy emberekkel szeretne foglalkozni, de nem gyerekekkel, tehát nem tanárként. - Nagyon szeretek segíteni, közelebbi kapcsolatba kerülni a gondozottakkal, szinte családtagként kezelnek, és hálásak a tevékenységemért. Nemcsak meghallgatom a problémáikat, amiket titokban tartok, hanem kíváncsi is vagyok rájuk. Tanácsaimat elfogadják – fogalmazott.

Fotók: Mocsári László

Noémi naponta nyolc-tíz ellátottat keres fel, főleg a Győri kapu környéke tartozik a körzetébe. - Volt olyan néni, akihez hat éven át jártam naponta kétszer: reggel és délben. Nem volt családja, mert a gyermekei halva születtek, majd elvált, most már nyolcvanhét éves lenne. Kulcsot is adott az ajtóhoz, hiszen már nem tudott felkelni az ágyából, én fürdettem, etettem. Aztán egyik nap holtan találtam rá. Az elvesztése nagyon megviselt, mert olyan volt nekem, mint egy pótnagymama – emlékezett vissza.

A jövőbeli tervei kapcsán Noémi elmondta: várja a nyugdíjas éveket, de kizártnak tartja, hogy egyik napról a másikra abba tudná hagyni ezt a hivatást, úgyhogy tervezi folytatni a látogatásokat.

További hírek

Olvasnivaló