Ugrás a tartalomra

Miskolcon is megemlékeztek a roma holokausztról

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 07. vasárnap 16:33
A Miskolci Mindszenti templomban tartott szentmisével, hangversennyel és a világhírű hegedűvirtuózzal, Roby Lakatossal emlékeztek a nemzetközi roma holokausztra. 
roma holokauszt mise
Fotók: Mocsári László

Az eseményen a Jászai-Mari díjas színművész, Szegedi Dezső is közreműködött. Továbbá a szervező Episztémé Egyesület elnöke, Gulyás Klára és Müllner András, az ELTE egyetemi docense is beszédet mondott.

roma holokauszt mise
A templom plébánosa, Juhász Ferenc atya

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. A szervezet kezdeményezte, hogy augusztus 2-án, délben, egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt cigány áldozatairól. Az eseményről a világ számos országában megemlékeznek. Az emléknapon az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor területén koszorúzást, Magyarországon virrasztást rendeznek az áldozatok emlékére, emellett megemlékeznek a 2008–2009-es romagyilkosságok áldozatairól is.

roma holokauszt mise
Az eseményen a városvezetés is képviseltette magát.

A szentmisét követően a Roby Lakatos Trió közreműködésében megtartott hangverseny végeztével a megjelentek sétával adóztak az áldozatok emléke előtt, amit a Kálvária domb lábánál fekvő Roma Holokauszt Emlékműnél tartott ünnepi emlékműsorral zártak.

(A rendezvényt támogatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Területi Önkormányzat, Miskolc Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és Barna Róbert Országos Roma Önkormányzat képviselő.)

További hírek

Olvasnivaló