Ugrás a tartalomra

Miskolcról is látható lesz a csütörtöki gyűrűs napfogyatkozás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. június 09. szerda 17:59
A szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő védőeszköz nélkül senki ne nézzen a Napba.

Különleges, gyűrűs napfogyatkozás figyelhető meg Magyarországról csütörtökön. Az égi jelenséget naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel lehet majd követni.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

Romenda Roland, a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakkörvezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, a mostani gyűrűs napfogyatkozás Kanada északi részén, Grönlandon, Szibériában és a Távol-Keleten látszik majd az égi jelenség. Magyarországon csupán egy részleges napfogyatkozás figyelhető majd meg. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy megfelelő védőeszköz nélkül senki ne nézzen a Napba. A közhiedelemmel ellentétben a kormozott üveg, az alufólia, az UV szűrős napszemüveg egyáltalán nem felel meg a célnak.

- Ezzel egyrészt becsapjuk a szemünket, mert a gyengített fény hatására kitágul a pupillánk, viszont a káros UV sugarakat nem fogja megszűrni. Éppen ezért azt szoktuk javasolni, hogy vagy használjanak napfogyatkozás néző szemüveget. Jók erre a korábbi napfogyatkozást néző szemüvegek is – hangsúlyozta Romenda Roland. 

A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől pár perces eltérések lehetnek az ország többi részén.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!